Tu ai spune ca incepe vinerea. Cam in fiecare vineri, pe la 9 AM si se termina cam tot vineri pe la 6 PM. Ba chiar pe la 5 PM incerci sa rupi usa, nu-i asa? Eu spun un pic altfel: ca demarcatia intre business si business casual esste scoaterea cravatei de la gat.

Da, atat de simplu. Atat vreme cat compozitia de business coboara din rigiditatea accesorizarii, ai aterizat unde trebuie: un costum din doua sau trei piese, fara cravata, te arunca, vrei nu vrei, in zona de business-casual.

Poti face apoi pasi mici spre diversificare cod vestimentar analizat aici. Printre cei mai simpli pasi sunt: combinarea pantalonului si sacoului in contrast, apelarea la zona de camasi Oxford cu prinderea gulerului la nasture (button-down shirt), respectiv brogues la nivelul pantofilor in orice alte nuante sarite din gama negru sobru si maro corect.

Una dintre cheile acestui cod vestimentar este sa nu sari calul. Iesirea in decor se poate face foarte repede prin adaugare de policromie, de elemente vestimentare ce nu au loc in context: tricouri, camasi cu maneca scurta, tenisi. In alte cuvinte: keep it business! Vad parerologi despre tratarea acestei vestimentati la nivelul adaugarii pantofilor sport, purtati fara sosete la o pereche de pantaloni clasici, din stofa. Ceva urat de tot, foarte aproape de grobian. Evita astfel de compozitii si ramai la boii tai: camasa din bumbac, chiar daca usor colorata si pantaloni din stofa plus o pereche de pantofi sanatosi si sosete. Daca ti-e cald, sufleca manecile camasii. Nu ale sacoului. Nu esti la Capatos.

In plus, raman la amenda pe care o voi plasa mereu celor ce au inteles sa aplice o alta aberatie in compozitiile barbatesti, considerand acest look business-casual: purtarea cravatei la gat alaturi de pantofi purtati fara sosete. Fireste, discreditarea vizuala, mai ales in mediul business, chiar in zona lui de casual, este instantanee. Si ar fi pacat. Lasa purtarea pantofului fara soseta pentru zona de casual si smart casual. In logica lucrurilor, ca argument suplimentar, trebuie sa intelegi ca odata cu legarea cravatei la gat, tinuta se rigidizeaza proportional. Iar aceasta rigidizare, chiar daca punctata colorat pe alocuri, la nivelul accesoriilor, se pastreaza din cap pana in picioare.

In urmatoarele seminare la care te invit sa participi iti voi povesti cum ATITUDINEA NASTE APTITUDINEA, chiar si legat de a te imbraca in varianta ta cea mai buna. Abia astept sa te cunosc, asa ca lasa-ti datele tale – telefon si email – ca sa sa te anunt cand vor fi urmatoarele evenimente:http://www.domnideromania.ro/contact/