Pudibonzii o sa sara si o sa spuna ca este subminarea economiei nationale :)) Eu o sa in sa spun ca sunt foarte roman in foarte Romania, dar nu mai accept sistemul cel stramb. Nici macar din coordonatele platii taxelor.

In principiu, le am platite la zi, dar nu-mi aduc nimic, Am mai spus si o repet: statul, ca administrator de buget, are datoria sa-mi intoarca banii platiti sub forma de taxe si impozite in confort zilnic: drum drept (nu am, am gropi, platesc eu reparatiile masinii), educatie (nu am – scoala actuala produce nimic, e din alte vremuri), paza sociala (nu am, sunt lasat la voia intamplarii, ca simplu platitor de facturi din ce in ce mai mari catre companii straine spre care s-au vandut serviciile descentralizate), etc. Lista e lunga. Incontrolabil de lunga. Pentru acest serviciu, statul, prin functionarii sai, primeste salariu. Si poate bonus de competenta. In fapt, de ani de zile, se face doar full-stop pe toata suma catre conturile camarilei lor. Si mai bine, fac preventie – adica, daca stiu ce urmeaza, nu mai platesc. in mod deliberat, anticipat.

Pe de alta parte, Facebook sau retea sociala de orice gen – Linkedin, Instagram, www de orice fel imi da de mancare. Pornind de la simplu networking controlat prin care la un moment dat pot intermedia , pana la expunere verificata, contorizata si avizata de servicii si produse, trecand prin publicitate platita care aduce venit scontat, toate sunt un win-win situation.

Radeam cu un prieten, cu popriri pe doua conturi: unul pe firma cu poprire pentru sume datorate la stat si unul personal cu o plata pending catre Google AdSenese si Facebook pentru fonduri insuficiente. Mi-a spus din start ca se duce sa depuna bani in cel de-al doilea, pentru Facebook, ca ce scoate prin Facebook poate acoperi si ce e plata catre stat.

Stii ce e si mai frumos? Mai nou le e si greu sa ne urmareasca. Online-ul asta e teritoriu universal. Aici, ca si in afara granitelor Romaniei, legislatia asta a lor, furculita si cutitul, nu mai functioneaza. Cardurile si conturile pot fi facute prin alte tari pe care legislatia romaneasca nu le atinge – cu tot cu raportarea de seara a bancilor catre serviciile secrete locale, ne descurcam mai nou cu trocul – noi ce mici si multi, daca nu am nevoie de ei, fizic, cumpar online. Si lista poate continua.

Lasa taxele, plateste publicitate la Google sau Facebook si numai pentru ca intoarcerea investitiei este una cunatificabila, consistenta si aproape ad-hoc. Plata la stat la zi? Nu stiu, n-as crede. Uita-te la noi. Drumul il repar tot eu, incepand cu cel din fata portii mele. Si copilul il cresc, desi am cotizat ani de zile pentru el, tot eu. Si scoala o platesc tot eu. Si tot asa. Noi cu noi si ei cu ei.