Utopic, nu? “Lasa Cezar, ca stim si noi…tie-ti convine…tu esti acolo unde esti, o duci bine, n-ai tu ganduri de-astea.” Uite ca am si gandul asta. De prea multa vreme. Hai sa-ti explic ceva. Simplu.

Ti se pare ca e rau – lume in strada, sistem si politicieni contra cetateni. mai nou pe fata si fara menajamente, jandarmi, foc si para, minciuni, talk-show-uri, alegeri, nealegeri, referendum, stat de drept, blah-blah and bullshit.

Hai sa fim mai scurti de-atat ca nu-s nici redactor de editorial, nici comentator, nici politician. Sunt razes. Adica om liber, La modul propriu, acela mi-a fost locul nasterii – foarte aproape de feciorii babei Vrancioaia. Zambesti? Uite ce m-au invatat de mic, printre multe alte lucruri: daca vad nedreptare, cu toate fortele mele, sa-i rup radacina.Iar daca nu pot singur, sa-mi chem razesii la lupta si sa scoatem lupul dintre oi cu mainile goale.

Hai la zi: tu ce faci pe 25 ale lunii? Nu stii? Platesti taxe si impozite. Tu sau angajatorul tau. Pardon, statul le colecteaza. Si tu le dai asa, repede si la zi, ca daca intarzii sunt penalitati si blocari de conturi, nu? Si te sufoci si mori. Si gata. Si zici, din lumea de dincolo, MORT GATA, “statul e de vina, sistemul ne-a invins.”

GRESIT. Nimic mai gresit. Statul este administraor de fonduri. El colecteaza taxe si impozite, PRIN LEGE, ca sa alcatuiasca un buget pe care este dator sa mi-l restituie sub forma de servicii sau produse. Se numeste administrare. Eu platesc la zi. Si tu la fel. In schimb nu primesc la zi, mai nimic. Si tu la fel. Si te doare.

Hai sa zicem ca inghitim, ca putem suporta pentru ca asa ni s-a transmis din generatie in generatie: PLATESTE, TACI SI RABDA. Ridic aici o prima problema, intalnita in practica: stie vreun administrator de buget – ministru, secretar de stat, primar – sa-mi explice ce este TVA? Si de ce exista? Si pe ce este fondat? Si mai ales DE CE?

Buuun. Iti spun eu ca baietii nu stiu. Nu intru aici nici in detalii, nici in polemici, nici nu divaghez – o fac altii pe milioane de pagini. Eu vin sis pun altceva – SOLUTIA.

Intr-o logica simpla: DACA EU PLATESC SI STIU DIN START CA NU MI SE MAI INTOARCE ASA CUM AR TREBUI, SUNT FOARTE INDRITUIT SA NU MAI PLATESC.

Soc, soc, soc, panica, groaza, ochi dati peste cap – “…cum sa nu mai platesc????!!! Asa se face in toata lumea! TOATA LUMEA plateste taxe! Asa functioneaza statul, sistemul!!!”

Exact, oameni buni, asa functioneaza sistemul – DOAR din banii mei si ai tai. In plus, din banii pe care baietii astia destepti ii imprumuta, fara ca noi sa stim, punand garantie titluri de stat. A nu plati taxe si impozite la stat este o infractiune. Si votez si in somn cu respectarea legii. Dar A NU PLATI IMPOZITE SI TAXE LA UN STAT CARE NU MI LE MAI DA INAPOI ESTE O OBLIGATIE.

Stiu, se vor repezi asupra conturilor tale si vor face poprire, in varianta cea mai light sau controale peste controale sau va exista o acuzare de natura penala. Da, daca sunt 10 sau 20 sau 100.

DAR DACA 100.000 DE ROMANI, PE DATA DE 25 ALE LUNII NU LE DAU BANII? Sigur n-au cum sa-i acuze pe toti. S-ar lasa cu arestari in masa si asta e urat – nu prea pot sa o faca.

ORGANISMUL RAMANE FARA SANGE SI INCEPE SA PUTREZEASCA. E SIMPLU – AICI E RADACINA SI CHEIA SUFLULUI LOR – BANII. 

Stiu, n-ai mai vazut. Nu-i nimic, vezi acum. Si mai stiu deja ca multi vor huli ideea ca utopica, altii vor fi mai mult decat incantati, iar altii vor trece mai departe. Imi aduc aminte din dreptul roman, cel de anul I, o mare expresie: error communis facit jus – eroarea comuna produce lege.

Nu uita, pentru a putea aplica, trei principii de baza:

  1. TREBUIE SA FIM MULTI, FOARTE MULTI;
  2. CU O ZI INAINTE, SCOATE-TI SI TOTI BANII DIN BANCI – o sa-i doara mult si aici;
  3. DACA TE INTREABA FURNIZORUL CUM PLATESTI, SPUNE-I CA TRECI PE LA EL SA-I DAI CASH….si-asa nu v-ati mai vazut de 2 ani. IAR ASTA CU TROCUL SI SCHIMBUL DIRECT SAU PRIN MIJLOACE VIRTUALE – ALTELE DECAT CONTUL, BANCA SI SISTEMUL, RAMAN SOLUTIILE DE INLOCUIRE.

Stiu si problema limitei la retragere cash pe zi de 5000 Ron – scoate in mai multe zile.VEZI? NU NE TREBUIE DECAT UN PIC DE ORGANIZARE.

La urma urmelor, la nivelul acesta de circulatie a informatiei, cred ca stim mai bine, cate 10 sau cate 3000 sau cate 100 000, ce panselute, borduri sau medicamente sunt mai de folos pe strada noastra.

Ce zici, te bagi?