Vad biblioteci intregi de Ziglar si Sharma si Robbins. Si mai vad si scene, pe la noi, pline de unii si altii, de NLP-isti si dezvoltatori si guristi si cu bilet la intrare. Despre succes – 6 cai spre succes, 3 usi pana sus, 4 scari catre cer. Si cu multi oameni in sala. Respect antepriza de gen – se bazeaza pe nevoie si emotie umana, cu mesaje special cosntruite pentru cei slabi si foarte slabi, cu vectori care trag direct in problema, nu rezolvand-o, dar facand-o mai mare. Si cu invocarea in permanenta a starii de bine.

SI DACA NU E ASA?

Perorez de ceva vreme ca americanismele – fie carti de specialitate – dezvoltare personala, cultura si stiinta economica, NLP, pozitivisme searbede si alte asemenea, fie orice fel de alte manifestari – corporatie, cultura corporatista, companii venite de acolo si implementate aici, politici si guvernanta corporatista, etc…NU FUNCTIONEAZA AICI. Deloc. Garantat.

Nu vorbesc din carti, ci din practica. Pe de o parte imi stiu oamenii, poporul. Am migrat in multe medii in 40 ani Рde la tara la oras si inapoi, prin mine si campii, pe santiere, prin facultati si scoli diverse,  oameni de rand sau avocati si medici, alaturi de tigani, interlopi, antreprenori sau academicieni. Concluzie? Chiar suntem un neam aparte.

In alte cuvinte, avem felul nostru de legi sociale si descurcareala. N-are ce american, elvetian, austriac sau neamt sa vina in Romania sa ma invete cutume de civilizatie. Nu ca nu sunt bune sau nu le-a s accepta, dar nu se muleaza pe spiritul si realitatea romaneasca.

Aceia dintre noi, romani, care s-au urcat pe scena si au debitat copy-paste-uri din traduceri de autori celebri motivationali de afara sunt egali cu zero. Pardon, zero barat. Stii de ce? Pentru ca monologul pe o scena despre succes, inceope cu succesul tau. Iatr TEAPA cu predarea succesului pe care l-ai obtinut urcandu-te pe o scena si vorbind pamenilor despre succes, pe banii lor, NU ESTE SUCCES. Este o mare, imensa teapa. Fireste o teapa pe care multi au platit-o de multe ori cu ultimii bani din casa, sperand la o minune, conform titlurilor din anuntul promovat.

Iti dau voie si-mi dau voie sa urc pe scena si sa vorbesc despre devenire succes, cale de urmat si pasi de facut cu DOUA MARI CONDITII: povestea spusa este povestea mea, iar exemplele date despre succes imi apartin. Vorbesc despre altii prin comparatie, iar nu dand citate. Caci daca vreau citate cu 100 Euro la intrare, ma duc sa ma abonez la canale dedicate, imi pun castile in urechi si merg mai departe. Singur.

Stii ce nu se preda DELOC la cursurile astea? Ce inseamna sa ai succes in SPECIFIC ROMANESC. Stii ca business in Romania, in radacina lui, nu inseamna nici pe departe eticheta, bune moravuri, decenta sau bun simt? A, nu stiai? Iti spun eu ca business aici inseamna cu totul si cu totul altceva. repet, nu vorbesc din carti – 5 ani am stat in licitatii publice fiind martor la marile furturi in dauna statului acestuia, iar 5 ani am servit cauza americana pe pamant romanesc, fiind angajat in Big 4 si ajutand, alaturi de alti 400 de oameni, ca membru in consultanta financiara de top, scoaterea banilor din tara.

Sa revin: business in Romania se face rupestru, cu sabia pe masa, cu pistoale pe sub masa, cu injuraturi si mult nefiresc. Adica total impotriva preceptelor pe care le inveti la ASE. De ce? Pentru ca aici e jungla. Iar in jungla, tot ceea ce tu vezi afisat in buisness e doar spoiala, nimeni nu crede in ele. Fiecare e doar pentru el. Si asta e doar una dintre vesti. Cursurile, seminariile sau coaching-ul pe tema asta in Romania este FLASC. Nimeni nu-ti monteaza prin training specific romanesc inca o pereche de coaie despre care sigur ai nevoie ca sa te manifesti in piata asta. Toata lume insa iti reda lectii de balet si cursuri de “cum sa fii un mai bun majordom pentru sefu”.

Si mai e ceva mult mai grav decat cele de mai sus. Ascultand speakeri motivationali sau transformationali, incepi sa ai asteptari, sa vrei sa se intample. Ei nu-ti mai spun ca asteptarile acelea se ating in Romania cu taras pe coate, lupta si mult sange plus muuulta rabdare. Asta daca n-ai mostenit ceva. Si uite cum, nefacand ACTIUNE, nu se intampla nimic. Si uite cum baiatul din sala de la speakerul X sau Y cade in DEPRESIE. Si asta e chiar grav. Societatea tocmai a mai pierdut un soldat bun de pus la munca pentru ca n-a putut el sa evadeze.

Fii barbat si accepta ca nu toti pe lumea asta sunt facuti sa faca bani si averi. Si asuma-ti. Iar daca vrei partea cu banii si averile, mersul la cursuri de gen, obedienta si mersul la serviciu, normalitatea sau statul in banca ta, sunt tot atatea atitudini care nu cadreaza cu banii multi. Incearca ascutirea simturilor, perfectarea imaginii ca sa nu bati la ochi si ascutirea, figurativ, a unui topor – competentele tale duse la extrem. Ele, aplicate, s-ar putea sa-ti dea o sansa la viata.