Nu, nu este pluralul unui substantiv din limba romana ,intr-o limba engleza ametita. Este doar o expresie folosita pentru a caracteriza in lumea croitorilor, acea pereche de pantaloni barabatesti ce nu au nevoie de curea. Cum este aceasta minune posibila? Prin aplicarea la nivelul beteliei a unui sistem de reglare in circumferinta a acestora, fie cu ajutorul unei benzi de material pe care sunt cusuti nasturi (unu, doi sau trei) cu butonierele aferente, fie prin montarea unei benzi ce prezinta la una dintre terminatii un sistem de curelusa ajustabila.

Aceste mici artificii nu sunt inventate de azi, de ieri, ci au mai bine de un secol, dar au fost uitate sau ignorate de catre marii retaileri de vestimentatie masculina, asa ca nu prea ti-a mai fost dat sa le vezi in ultimii treizeci de ani. Ce este foarte bun la o astfel de pereche de pantaloni, este insasi rezolvarea unei probleme mult dezbatute: asortarea accesoriilor (curea, ceas) cu pantofii. Purtand o astfel de pereche de pantaloni, tocmai ai scapat de aceasta grija. Nu mai putin importanta este latura lor absolut practica, din moment ce ajustarea circumferintei pantalonului, cu o simpla mutare mai la stanga sau la dreapta a sistemului de reglare, iti permite o diminuare a bugetului pentru haine, odata cu rarirea vizitele la croitor.

Mesele copioase nu vor mai fi nici ele o problema, dat fiind ce nu vei mai apela la inesteticul gest al deschiderii curelei. In plus, in ansamblul unei compozitii vestimentare cei doi sau trei nasturi de la nivelul beteliei sau acea simpla curelusa de reglare a circumferintei imi par, cumva, incadrate, ab initio, la accesorii sic. Purtarea unei astfel de perechi de pantaloni are, printre altele, un rol clar de scoatere a indraznetului purtator din anonimat.

Intamplarea face sa posed in garderoba personala astfel de perechi de pantaloni. La momentul achizitiei lor am perceput acest detaliu ca pe o ciudatenie, descoperind in timp avantajele unui astfel de model. Fara rezerve, iti recomand cel putin o pereche de astfel de pantaloni in garderoba ta. Si de ce nu, ii astept pe cei in domeniu cu surprize la raft, macar de dragul unui redivivus al anilor ’30.