O intrebare revine din ce in ce mai des in mail-ul de la Domni de Romania: ce alte ccostume sa port in afara celor indicate aici in repetate randuri: cel bleumarin si cel gri? In ideea in care am inteles cu totii, cel putin in ultimii ani, ca un clasic costum barbatesc – adica doua piese, pantalon si jacheta (sacou) cusute din acelasi material – are si o alta acceptiune – combinatie corecta de pantalon de un fel si sacou de alt fel, putem raspunde pe larg la problema ridicata.

Sobrietatea pe care ar trebui sa o transmita purtarea unui costum barbatesc este atinsa cu usurinta in cazul celor doua costume de baza din garderoba unui barbat: cel bleumarin si cel gri. Mai ales cel bleumarin. Sunt usor de asociat cu o multitudine de camasi, pantofi, curele, cravate si batriste. Dar poti face oricand un pas in fata cu urmatoarele alegeri:

1. Jacheta sport cu imprimeu in carouri Prince of Wales – a aparut in atentia publicului odata cu purtarea de catre cel care i-a dat numele. In original, imprimeul se regasea si la nivelul pantalonului, formand un celebru compleu vestimentar princiar. Poate fi alaturat cu usurinta pantalonilor de la negru la alb si pantofilor de la negru la maro

2. Blazerul bleumarin – cel pe care il sustin ca prezenta obligatorie in garderoba oricarui barbat inca de la inceputul dialogurilor noastre. Versatilitatea si anduranta sa sunt incontestabile. Un reper, altfel, nemuritor.

3. Costumul la doua randuri – si doar pentru diversitatea si nota de sic pe care o da purtatorului. Atentie mare, insa, la cel care iti croieste un astfel de costum – detaliile sale sunt mult mai fine si mai greu de atins ca ale unui costum la un singur rand.

4. Costumul din trei piese – il lansez oricand la masa discutiilor daca sunt intrebat pe tema costumelor barbatesti. Este unul dintre reperele pe care scrie clasic si clasa. Din punctul personal de vedere, reprezinta costumul de rasa superioara.

5. Costumul din in – alegerea fireasca pentru zilele calduroase de primavara sau vara. Ar trebui sa optezi in aces caz pentru nuante ce pleaca de la crem si se opresc la kaki. Ar fi de evitat un costum din in bleumarin sau negru: de la distanta par costume de lana sifonate. Numai bune pentru absorbit transpiratia de sezon si pentru aerisirea corespunzatoare a pielii

6. Costumul de ceremonie – nu incumba obligativitatea prezentei in garderoba barbatului. Poate doar a aceluia care stie ca poseda in agenda intalniri protocolare in care doza de formalitate este una ridicata, iar prezenta cel putin a unui smoking este un must.