Povestea papionului incepe in secolul XVII in Croatia, aici, langa noi, la trupele militare locale. Prin dispozitia superiorilor, fiecare regiment purta o esarfa distincta ca si culoare, spre a se deosebi de restul trupelor. In original “hrvat“, esarfa de atunci ia forma cravatei, iar mai tarziu a papionului actual.

Scriu randurile de fata pentru ca piata romaneasca s-a umplut la nivel de ceremonie de erori comune care au devenit de ceva ani, lege. In cauza vorbesc de papioAnele colorate. Pana la o analiza adecvata, reiterez ca tinuta de ceremonie, asa cum ea a fost importata la nuntile sau / si petrecerile romanesti, s-a stricat. Cum s-a intamplat acest fenomen?

Cetatenii, poporul, oamenii au avut mereu tendinta naturala de a semana cu cei din clasele superioare social: mostenitorii, aristocratii, potentatii zilei. Si pentru ca veniturile sau cunostintele sau gradul de civilizatie nu le permiteau sa-i echivaleze intru totul, s-a urmarit mereu echivalarea vizuala, prin tinuta. Astfel, pentru zona de ceremonie, s-a importat smokingul. O tinuta ce reprezinta in fapt un cod vestimentar foarte strict, rigid si inamovibil: alb si negru, papion NEGRU – accesoriu de la care vine si denumirea tinutei (black-tie), pantofi Oxford, camasa din bumbac pique cu guler normal (nu randunica), etc. Lista continua. Este o lista scurta pe care doar cunoscatorii o detin. Ideea este ca acest cod vestimentar, tocmai prin necunosatere a ajuns actual in una dintre cele mai hidoase faze ale sale, tocmai pentru ca nimeni nu a cenzurat.

O lista scurta de hidosenii la ceremoniile romanesti include PAPIOANELE COLORATE. Cum poate fi demontata legenda – urata altfel – a papioanelor colorate? Simplu. Se face referire la cod vestimentar – BLACK TIE (papion NEGRU) si WHITE TIE (papion alb) si restul papioanelor dispar. Ba, in plus, purtarea papioanelor colorate la smoking sau la orice tinuta de ceremonie te incadreaza cu succes in randurile necunoscatorilor, a celor care au gresit in acea zi, a farsorilor, a celor inchipuiti sau a celor wannabe. Pentru o nunta ratata vizual, poarta papion colorat.

Locul papioanelor colorate este in orice alta parte decat la o tinuta de ceremonie. Le poti purta vara la o pereche de bretele colorate si la un costum din seersucker (bumbac american), la un costum din tweed original, gros, daca esti invitat la o cabana de vanatoare pe langa Glasgow sau daca ajungi in cancelaria de la Cambridge, ai 65 ani si predai literatura engleza. Dar ceea ce gasesc la raft in oras sau pe internet, pe diverse site-uri si care mai nou s-a transformat in industrie, respectiv papione colorate din satin sau plastic, de la fucsia la verde perlat, nu sunt altceva decat niste lucruri abominabil de hidoase si neavenite. Mai simplu, PAPIOANELE COLORATE SUNT GRESITE.TOATE.

In urmatoarele seminare la care te invit sa participi iti voi povesti cum ATITUDINEA NASTE APTITUDINEA, chiar si legat de a te imbraca in varianta ta cea mai buna. Abia astept sa te cunosc, asa ca lasa-ti datele tale – telefon si email – ca sa sa te anunt cand vor fi urmatoarele evenimente:http://www.domnideromania.ro/contact/