Exista pe lumea asta, cel putin in materie barbateasca, trei feluri de haine care definesc nu doar vizual barbatul, ci si social.

Ready to wear (off the rack, de la raft) sunt hainele ce se gasesc pe majoritatea rafturilor din magazine. Sunt create de linii industriale de productie specializate, care cumuleaza mare parte din resursele umane sau de materie prima ale industriei textile. Sunt haine si accesorii bune sau mai putin bune, in functie de gradul de dedicare al muncitorului pe linia de productie si de calitatea tesaturilor. Unele marci respecta standarde de calitate inalte. Altele, nu. Iar asta este vizibil pe purtator. Ca sa luam ca etalon pentru cele trei clase costumul barbatesc si pretul sau, la acest nivel un costum poate costa intre 150 – 450 Euro. Pretul variaza in functie de o diversitate de elemente.

Made to measure este un procedeu prin care, decuplat de linia de productie industriala, dar in acelasi perimetru, se creeaza in fabrica o divizie care coase mecanic un costum dupa datele metrice de pe o fisa tehnica inmanata de un atelier de gen. Atelierele de gen se gasesc in oras, la sosea sau in marile aglomerari urbane si poarta diverse nume de sorginte italiana sau englezeasca. fac lucruri bune sau mai putin bune, strict bazat pe relatia dintre fabrica si desfacere. Daca volumul de vanzari este satisfacator, fabrica te iubeste si-ti livreaza din ce in ce mai bine. Daca nu….

La noi, local, latura aceasta se bazeaza pe a proba un costum etalon la care se aplica ajustari pe o fisa tehnica. O procedura curata, decenta. livrarea se face in 30 zile. Pretul este intre 450 – 6000 Euro, in functie strictamente de materia prima si furnituri. In locul unui made to measure, prefer pentru a rezolva cazuri de cereri rapide de costum, un costum gata facut pe care il ajustez. De cele mai multe ori, rezultatele sunt identice. Nu inseamna ca made to measure nu ramane intre optiunile mele. Doar ca exista acest termen lung de livrare care-mi da uneori programul de livrari si rezolvat ecuatii vestimentare peste cap.

Bespoke este o poveste. Suntem deja in zona in care nu se mai fabrica si vinde un costum, ci avem parte de o stare de spirit. Bespoke – “cel despre care se vorbeste” – este o creatie manuala in proportie de 90% plecand de la masuratori, tipare, 2-3 sedinte de proba, furnituri speciale si atitudine pe masura. Rezulta un costum AL TAU care are amprenta personalitatii tale, inainte de orice si care este recunoscut ca atare de catre publicul cunoscator.Pretul variaza intre 1000 – 10 000 Euro.

Operez, in functie de client, cu fiecare dintre cele trei forme de haine de mai bine de 10 ani. Da, am o inclinatie catre bespoke pentru ca stiu ca este o reteta garantata. Nu refuz clientilor mei nici made to measure, nici ajustari pentru haine gata facute. Dar ce stiu este ca ar trebui ca ceea ce porti sa reprezinte in mod absolut gradul tau social si personalitatea ta. Daca nu te descurci in acest hatis, da-mi un semn si gasim impreuna o solutie: oricare dintre cele trei variante, in reteta corecta pentru tine, le gasesti in strada Traian 107, Bucuresti in laboratorul meu de barbati: [email protected] / 0732422478.