Aruncand o privire imprejur, observ multele perechi de pantofi derby (cu caramb deschis) a caror piele straluceste de mama focului in razele soarelui. Undeva, cumva, s-a facut o eroare. Nu de alta, dar acesti pantofi cu caramb deschis, desi sunt pretabili zonei business intr-o oarecare masura, ei fac parte, conform preceptelor teoretice, din zona casual a tinutei masculine.

“Luciul” pantofilor (“pantofi de lac”), mai inainte de orice, nu ar trebui dat de structura materiei prime, ci de minutele sau zecile de minute in care tu iti cureti, perii, iar mai apoi aduci pantofii la stralucire prin frecare cu o carpa speciala, inmuiata in crema. In secundar, luciul pantofilor este specific zonei de seara, de formal, tinutelor de gala, iar nu strazii, nu tinutelor de fiecare zi.

Nu sustin aici ca pantoful de fiecare zi nu ar trebui sa fie stralucitor, dar doar in masura in care tu aduci manual la indeplinire aceasta sarcina. Altfel, imi pare o eroare. Stiu ca producatorii de pantofi au incercat, poate, sa-i ajute pe cei mai grabiti dintre noi, inserand “luciul” la nivel de materie prima, dar nu au facut altceva decat sa deseneze un alt grad al kitch-ului.