Lui Wendelin Wiedeking, manager al casei Porsche, i-a traznit prin minte sa ia sub aripa sa, incepand cu 2005, un nume, semnificativ in producerea de pantofi si pana la acea vreme: Heinrich Dinkelacker. Vei spune ca sunt prea multe consoane per centimetru patrat. Asa e cu limba germana: mai intortocheata, dar mai consistenta.

Ce-i cu acest Heinrich? Dinkelacker face pantofi buni. As spune extraordinari, din moment ce au intrat sub obladuirea si administrarea Porsche. Si nu de azi de ieri, ci de pe la 1879. Atunci cand conditiile au fost vitrege pentru regula lor de aur: o pereche de pantofi pe zi / per angajat, afacerea s-a mutat din Germania tocmai la Budapesta. Acum vreo 40 de ani. Iar daca la Budapesta vei intreba de pantofi ti se va raspunde invariabil: Vass si Dinkelacker.

La prima vedere iti vor parea masivi si greoi. Dar asta inseamna durabilitate, anduranta, deci nu o secunda cheltuiala pentru achizitia unei perechi de gen vreme indelungata. Daca vei si invata cum sa ai grija de ei, investitia initiala, firesc majora, se va amortiza in insasi purtarea lor pret de o viata de om. Sincer, n-am prea vazut cusaturi laterale cu un grad atat de inalt de duritate. Ca sa nu mai spun de talpa. Descrierile ar putea continua, dar intr-un cuvant e vorba de lucru nemtesc, facut la Budapesta.

Daca Vass n-a sosit inca la Bucuresti, pe cei de la Dinkelacker i-am gasit intamplator pe Calea Victoriei, exact in lateralul hotelului Radisson, la nr. 83-85. La intrare scrie “Vintage Room”, iar locatia, spre orientarea ta, este un boutique-concept intalnit ca structura foarte des prin tarile pe unde am calatorit. Un loc de gen are pretiozitatea sa si numai prin lucrurile adunate si expuse cu grija, de obicei repere vestimentare si accesorii ale caselor celebre de moda. Nu sunt un barbat ce pledeaza pentru brand, dimpotriva, deconspir in scrierea de fata o adresa pentru pantofi barbatesti de calitate. dar daca doamna ce te insoteste la cumparaturi de pantofi este dispusa, poate arunca o privire la genti, pantofi sau rochiile prezente in aceeasi incinta.

Am probat si eu o pereche: sunt comozi, pielea are o consistenta aparte, iar mirosul de pantof nou, manufacturat cu grija si migala e de neegalat. Nu e musai sa detii acum o pereche, poate e prea devreme. Dar sigur nu e prea devreme ca sa te duci intr-o vizita de documentare cu titlul “Cum arata o adevarata pereche de pantofi?”. In plus, daca nu esti fan pantofi, gasesti pe rafturi papioane decente, batiste din bumbac sau matase. Chiar si smoching-uri de colectie. Acorda-ti o vizita la Vintage Room – sentimentul remanent e unul foarte placut.