Sunt eu mai traditionalist, asa. Nu-mi place, pana la apusul soarelui, femeia semi-dezabracata. Stii despre ce vorbesc, caci strada e plina de organisme de felul asta Iar daca soarele a apus, iar rochia ei de seara este una care imi arata trei sferturi din carne, tot nu-mi place.

Asta cu rochia care mai degraba dezbraca femeia, iar nu o imbraca se regaseste la orice raft de “rochii de ceremonie”. Nunta, spre exemplu, ramane un exemplu de revarsare ochiului a carnurilor si trupurilor de femeie in toate formele si neformele ei: sani, solduri, fese, brate dezgolite. Pentru unii creeaza dorinta, dar m-am oprit demult in a mai privi asa. A creeat si pentru mine. Dar, pentru mintile celelalte, creeaza repulsie.

Femeia se imbraca, inainte de haine, in mister. Si numai ca sa fiu eu, barbatul, curios si sa vad despre ce este vorba dincolo de haine si dincolo de pieptanatura aleasa si dincolo de postura usor semeata si nepermisiva. Caci, viceversa, daca mi se permite din prima – intai vizual si apoi, imediat si carnal, dama devine femeie de consum, fara grad sau statut social si egala cu oaresice conserva.

De-a lungul vremii am tot cautat femeie imbracata elegant. Sincer sa fiu, o vedeam mai multe prin fotografii de epoca, decat in realitatea imediata. Intamplarea mi-a scos in cale o mana de oameni de mare calitate, din republica Moldova, care mi-a arat un set complet a ceea ce lucreaza ei manual: rochii si tinute boieresti, aristocrate. Eu asa le-am incadrat in memoria mea.

Cand spun manual, ma refer la tehnica de ansamblare si coasere a acestor tinute – vechea tehnica romaneasca denumita “laseta”. Laseta este o tehnică specifică folclorului românesc de odinioară, una din cele mai complexe tipuri de lucrări handmade care chiar a căpătat o recunoaștere internațională sub denumire specifică “romanian point lacet”. Daca intrebati astazi la Balmain sau Dior ce inseamna aceasta tehnica, croitoresele de acolo se vor ridica si te vor saluta cu respect. Acest gen de lucrari presupune o manualitate dusa la nivel de arta.

Hainele, in cazul de fata, nu mai sunt o serie de rochii pe un raft, ci opere de arta desavarsite de maini magice de femei, ce continua o pura traditie romaneasca. Nu vreau sa fac apologia traditiei romanesti aici, dar in toata cealalta parte, incep sa refuz a mai aprecia femeia imbracata dezbracat, conform colectiilor locale.

Si mai frumos este ca materiile prime si materialele vin din Italia, de langa Florenta si de la sectiile din sud. Pe acestea se aplica manual broderiile, iar rezultatele sunt impecabile. Eu imi doresc o astfel de femeie langa mine. Nu de alta, dar normalitate inseamna un barbat elegant, corect si o femeie decenta.

Dragii mei, vremea golanilor si talharilor de oras incepe sa apuna. Sau daca mai raman cativa si cateva de sorgintea acestea, migreaza catre zona de lupanare, unde isi vor consuma infinitezimala existenta. Cred in revenirea in prim plan a decentei si elegantei, mai intai pe la colturi, iar mai apoi plenar si luminos in persoana barbatilor si femeilor de bine.

LAVIELACE este unul dintre exemplele cele mai vii. Este un prim pas pe care am ales sa-l fac, aducandu-le colectia de toamna-iarna, in Romania. Vreau o lume eleganta si corect imbracata. Iar cei de la LAVIELACE, ma ajuta in acest demers. Ii gasiti incepand cu 15 septembrie in str. Traian, nr. 107. Tinutele se elaboreaza pe masura, in functie de specificatiile si cerintele fiecarei doamne. Fa-ti o programare acum: [email protected] / 0732422478.