Astazi dezbatem despre una dintre piesele de baza si de vaza ale garderobei masculine: pantalonii. Si nu orice problema este ridicata la fileu, ci aceea a latimii pantalonilor in partea de jos, respectiv a constructiei pe care croitorul sau linia de productie textila o da pantalonului in functie de aceasta latime.

Aici, la Domni de Romania, am pledat mereu cauza pantalonului clasic, cu o linie regulara, cusut drept, tubular, model ce avantajeaza mare parte dintre purtatorii de pantaloni. Daca este sa recit din practica, un pantalon slim are latimea in partea de jos intre 17-20 cm, unul regular intre 20-24 cm, iar unul evazat are peste 24 cm. Se ajunge la cazuri extreme in care pantalonul evazat atinge si marimi foarte mari – sunt de evitat. Perioada hippie s-a stins demult. In plus, te-ar incurca in mers si ar strange mult noroi prin insasi miscarile sale largi.

La extrema cealalta pantalonul slim si-a castigat notorietatea fiind preluat initial in cultura punk sau cultura grunge, specific britanice, fiind importate ulerior, prin intermediul marilor designeri, de zona civila. Si in acest caz s-a ajuns la extreme, unii dand traducere acestui model in exemplare mai mult decat slim – in scurt timp, mai ales dupa 2009, “izmenele” barbatesti din bumbac de blug au infasurat cu “talent” delicatele picioare de trendinez.

In aceasta materie, pantalonul regular ramane alegerea inteleapta. Stiu ca in anii ’70 toti purtau pantalon evazat si haine supradimensionate, “comode”. Si mai stiu ca anii ’80, iar apoi, si mai drastic, anii ’90, au impus o zona de minimalism, inca de la 1985, odata cu noile modele de costume barbatesti desenate de Armani. Acum, aceeasi voce din off decreteaza misterios reintrarea pe piata, din 2010, a pantalonului barbatesc “usor evazat”. Il vei observa si in Romania, atunci cand adevaratele “trend-uri” vor ajunge si la noi – adica peste 3 ani de la momentul lansarii lor. La fel cum aceeasi voce misterioasa spunea si racnea pe toate gurile media ca pantalonul slim este “atat de in afara modei”. Serios? Nu sunt de acord – pantalonii cusuti “pana” imi vor veni bine mereu. Concluzie – ramai la ce cade corect pe tine si uita zicerile de pe primele pagini ale “revistelor de specialitate”.

Reteta ramane echilibrul. Pantalonul se adapteaza, in primul rand, conformatiei purtatorului: gambele subtiri vor fi acoperite de o usoara evazare a pantalonului, un pantalon slim – dar nu foarte – va crea senzatia vizuala de alungire a trenului inferior, mai ales in combinatie cu o jacheta mai scurta, purtata mai sus de zona taliei, un pantalon regular va fi intotdeauna cel ce va intregi elegant un costum clasic barbatesc. Daca va trebui sa citesti indicatiile tehnice de pe eticheta pantalonului vei regasi urmatoarele specificatii tehnice: pantalonul evazat – boot cut (in special in domeniul jeans-ilor) sau flared trousers, ingust – slim cut, narrow cut, clasic – regular fit, clasic cut.

Alege intelept, iar efectele vizuale create vor fi cele scontate. Urmarea trend-urilor, inclusiv in materie de pantaloni, o lasam pustilor si barbatilor fara discernamant.