Nu te-ai fi gandit vreodata ca barbatii poarta roz. Ai vazut tu ceva cu coada ochiului dar, ori nu ti-a venit sa crezi, ori ai ignorat fenomenul. Da, culoarea de fata este acceptata in garderoba barbatilor demult de tot, chiar de la finele celei de-a doua conflagratii mondiale. In fapt, aparitia ei in randurile vestmintelor masculine are explicatii logice. Gandeste-te ca fabricile de tesaturi, de camasi sau cravate nu prea existau dupa razboi. Continentul era insa plin de fosti combatanti, veterani sau, pur si simplu, supravietuitori ai razboiului, ce afisau la gat fie cravata ce atesta apartenenta la un regiment sau altul, fie cravata clubului de care apartineau (imediat dupa razboi cluburile “barbatesti” au cunoscut o revigorare masiva, in special in Marea Britanie).

In mod categoric, plictiseala a intervenit repede, iar de acest fapt au profitat din plin croitorii din Jermyn Street, celebru loc de cheltuiala a bugetelor pentru haine barbatesti croite pe masura. Dibacii manufacturiei au sesizat destul de repede ca o camasa alba nu avantajeaza intotdeauna purtatorul acesteia, fapt raportat in mod direct la tenul palid al locuitorilor insulei britanice. Decizia a fost, ad-hoc, una inteleapta: s-a inceput producerea pe scara larga si impunerea pe piata a camasilor albastre si a celor roz, spre a complementa mult mai degraba tenul purtatorilor – fie el mai roscovan sau mai rozaliu. Camasa alba se va alatura in continuare cu succes celor cu tenul mai inchis sau celor ce viziteaza destul de des plajele.

Astazi strazile londoneze sunt pline de avocatii sau consultantii financiari care etaleaza cu mandrie camasile lor roz, fara ca nimeni sa considere ca alaturarea unei astfel de camasi la o tinuta business scade din rigurozitatea sa sau stirbeste din reputatia purtatorului. Dimpotriva, spun, innobileaza si scoate in evidenta.

A purta roz, fie la nivelul camasii, al batistei de la piept sau al sosetelor nu reprezinta un gest efeminat. Sunt doar pete de culoare ce ne coloreaza existenta. Daca ar fi sa intram in detalii si sa dau sfaturi as spune ca este bine sa optezi pentru rozurile pale, pentru nuante care nu socheaza privitorul. Sunt de evitat rozurile electrice, tipatoare, care vor cu tot dinadisnul sa provoace atentia celor din jur.

Deasemenea recomand purtarea cu masura a rozului. Prin aceasta ar trebui sa intelegi ca un costum roz, din doua sau trei piese e prea mult. Risti sa fii incadrat de cei rai si urati la “alte minoritati”. Poti opta insa pentru un sacou roz pal pe tot timpul verii, in combinatie cu o serie de culori ce-i taie din show off: bleumarin, negru, albastru, verde.

Apropo de verde, una dintre cele mai reusite combinatii in materia rozului imi pare o camasa roz pal si o cravata verde. Aici vorbesc de verde tare, verdele crud. Va atrage intotdeauna aprecierile celor dimprejur. Daca doresti sa porti aceasta combinatie cromatica, dar nu esti un purtator de cravata, poti pastra combinatia prin adaugarea la piept a unei batiste verzi.