Tot aud, mai ales la barbati, chestia asta cu siguranta: “am un loc de munca sigur”, “am un venit fix”, “am o nevasta credincioasa”, “am paine asigurata pe masa”. Esti sigur? Bine, nici femeile nu fac exceptie de la asta.

Hai sa vedem cum sta treaba: loc de munca sigur si venit sigur este in mod sigur pe o perioada determinata. Chiar daca lucrezi in sistemul de stat, va veni curand urmatorul nepot care, odata mutat la Bucuresti, va avea si el nevoie de o casa si iata cum se schimba tipizatele sau facturile, caci si tipografia lui trebuie sa produca si a ta nu. Tu ramai fara loc de munca sau mai grav, fara tipografie.

In plus – si asta e cel mai grav – pe toata perioada in care ai avut loc de munca sigur, activitatea ta repetitiva, deci alienata, ti-a slabit muschii, spiritul si ai si facut burta. Esti previzibil, molcom si lipsit de initiativa, deci nedorit nici macar de femeie. Care, in mod sigur, incepe sa nu mai fie credincioasa. Deh, au si femeile nevoile lor. Si tu ziceai, sus si tare, in mintea ta, ca e deajuns sa pui paine pe masa. Nu este.

Mai era sigur ca plateai taxe si impozite la zi pentru sistemul de sanatate si cel educational. Si ca un barbat educat nici nu intarziai cu plata lor. Sigur e ca, de cele mai multe ori, intrat pe asigurare in spital, iesi mai bolnav sau mai infectat, dopat prin retete de medicamente de care nu ai nevoie, iar pe partea cealalta, te uiti la copilul tau, produs al mediului educational si il vezi cum se indobitoceste de atata teorie veche si caduca, fara sa i se prezinte nici macar 5 minute in 20 ani de scoala ce e aia viata. Si noi contribuim la asta din plin.

Mai e sigur cand intorc spatele lumii asteia ca vad un ecran din care se proiecteaza o ploaie de stiri, informatii, breaking-news. Mai toate pe tema foame, moarte, viol, talharie. De parca as trai pe la 1600, in plina ascensiune a piratilor. Le inteleg politica editoriala – trebuie sa manance un ban din publicitate si banii se platesc pe rating si rating se face pe moarte, decolteuri si violenta. Ei stiu ca ochii si mintea sunt captati de asa ceva. Dar mai stiu ceva sigur: ca ceea ce vezi pe TV zi de zi, in mare parte laturi si scursuri, sunt sub 2% din realitatea imediata. Iar eu cred sigur in cealalta realitate, mare, de 98%. NU ma crezi? Iesi pe strada si uita-te atent imprejur. VEzi ceva din toate cele proiectate? Sigur nu, ca altfel n-ai mai iesi pe strada.

In jocul asta cu sigur si nesigur sa optezi in viata asta, cel putin cat ai stamina in tine, pentru nesigur. Acest nesigur tine spiritul viu, fibra musculara densa si incordata si cognitivul sus de tot. Altfel, esti inscris la cei care….”o duc bine, am un serviciu sigur si un salariu”. Indiferent unde esti acum in viata ta, bucura-te de ce faci. Si daca simti ca nu-i mediul tai, fa pasul mai sus: paseste in nesiguranta. Tocmai exercitiul indelungat al nesigurantei produce siguranta, iar nu exercitiul amagirii ei.