Strategia corporatiei include team-building. E un soi de adunare a acelorasi pe care ii vezi in fiecare zi, adica sefii si colegii tai, doar ca in cadru civil – la munte sau la mare, in trening si la foc de tabara. De parca nu te saturasesi de ei peste saptamana si de-abia asteptai sa fugi in coltul si universul tau. Dar, deh, trebuie sa faci frumos in weeekend saptamana asta.

Ideea nu e rea. E o zona de destindere, de recreere, ca premiu din partea companiei pentru un efort sustinut. Pe de alta parte, participand la asa ceva, cu rare exceptii, vezi fake-ul la adevaratul lui potential, mai ales in raporturile dintre wannabe si sefi. Limbile depasesc in deplasari de gen cotele uzuale. Bine e sa te tii deoparte de asa ceva. Limbistii, de obicei. sunt primii executati. La urma urmei, daca sefa ta e grasa, e grasa, asta e. Nu te pot auzi spunand zi dupa zi: “…..stiti, sefa, astazi aratati bine”. Conceptul corporatist prin care te silesc sa faci complimente gratuite e unul foarte bun – ideea este ca si realitatea sa corespunda cu complimentul.

In team building se bea mult si se danseaza de rasul curcilor, exact ca la balul de absolvire a liceului. Gandeste-te la un soi de reuniune de cartier la mine acasa, cand mama nu era acasa. Sa nu uiti ca toate manifestarile tale de orice fel din aceasta deplasare se noteaza undeva si cand e cazul, ti se imputa si ti se aduce aminte despre ele in detaliu.

Mai putin placut este ca team-buildingul e folosit si pentru destramare familii. Stiu, am fost abrupt in exprimare, dar acesta este purul si simplul adevar. Cei mai multi barbati din corporatii petrec mai mult timp cu colegele de serviciu decat cu nevestele. La un moment dat apar si nevoile, care de cele mai multe ori se complinesc prin deplasari de gen. Sefii stiu asta – e doar un alt azimut calculat. Cazurile in care seful si secretara formeaza o noua familie, in detrimentul fostei familii cu copii a aceluiasi sef sunt multe. Partea rea e ca un personaj masculin de gen, trait prin curti de corporatii si sarit de 40 ani, cu un exercitiu de minim 15 ani in acea curte, nu prea mai stie de viata. Asa ca, pentru el, orice blugi cu talie joasa si usor bombati reprezinta noua dragoste a vietii lui.

Ba mai mult, in nenumarate cazuri, ideea de sefie vine la pachet si cu puterea de a sili subalterna sa se culce cu el – cazurile sunt nenumarate. Eu pe astia sefi i-as castra in piata publica. De obicei sunt aceia din coltul de sus, grasi, frustrati si cu ochelari si care mai au o singura ancora grea; functia. Care insa, pe de alta parte, conform povestilor acelorasi secretare, dispun de unelte barbatesti de dimensiunea unui copil de 6 ani. Asa e Dumnezeu, le vede si le agalizeaza pe toate.

Dar nu-i nimic. Mergem mai departe in urmatorul team-building, pentru ca urmatorul este mereu mai frumos.