Pai, nu prea. Stiu ca acesti pantaloni negri, ca si costumele negre pe de-antregul sau varietatea de kaki-uri din garderoba ta fac parte din zona de “siguranta”, din zona ta de comfort vestimentar. In fapt este cel mai simplu asa: te imbraci in negru sau kaki si ai scapat – te pierzi cu succes in multime. Dar nu asta este pariul. Ideea este sa fii memorat, retinut pentru eleganta tinutei tale.

Avem o mare exceptie, de care ne lovim de fiecare data: pantalonul negru al smochingului sau cel specific tinutei white-tie. Acolo nu ai scapare: pantalonul este intotdeauna negru, cu sau fara vipusca, cu nasturi interiori pentru bretele, de folosit doar in combinatiile vestimentare pentru care este creat. Si cam atat. Ar trebui sa ramana singura pereche de pantaloni negri pe care ii detii in garderoba. In toate celelalte repere ce implica pantalonii, nuanta cea mai inchisa ar trebui sa fie bleumarin sau, in cazuri extreme (nuanta pielii, culoarea parului) gri-antracit. Daca as fi sa fiu foarte exact, as mai pastra inca o pereche de pantaloni negri – perechea de pantaloni negri din in, pentru serile de vara – mi se par un element chic intr-o mare de in alb.

In plus, un mare minus al acestei perechi de pantaloni este ca poate fi alaturata doar unei perechi de pantofi negri. Iata cum dispare subit placerea de a etala intreaga colectie de pantofi maro. ca sa nu mai spun ca alaturarea unei camasi albe te duce in zona in care semeni foarte mult cu un chelner, receptioner sau sofer la scara. Exceptie de la regula enuntata astazi o fac persoanele corpolente care au ca principal aliat in lupta lor cu kilogramele, in primul rand, hainele negre.

Concluzia de astazi am tras-o dupa o serie recenta de audituri de garderoba in care au aparut recurent problemele de mai sus, iar rezolvarea am gasit-o in aplicarea unor masuri radicale: contracararea nuantelor terne cu o serie de elemente in culori puternice pentru a sterge, cel putin pentru urmatoarea perioada, tentativa de a mai imbraca hainele vechi.