Aceasta este dilema ce se iveste invariabil exact in secunda cand toata combinatia vestimentara a zilei este gata, parul este aranjat, cheile de la masina sunt in mana si vreau sa ies pe usa. Ceasurile stau expuse maret in cutia lor din lemn, capitonata pe interior si ma imbie care mai de care sa le incerc. Aici nu fac vorbire despre faptul ca la tinutele casual voi purta intotdeauna un ceas cu tenta sportiva, iar la tinutele business sau la cele din zona eleganta formala, voi purta un ceas simplu, sobru, rece. Aici vorbesc strictamente despre aceaasta dilema.

Bratara metalica e foarte practica: se inchide repede, printr-un simplu click-clack, da o nota de pretiozitate ceasului, e usor de ajustat si destul de trainica. Poate fi reglata usor de catre orice ceasornicar din colt prin adaugarea sau scoaterea unui segment. Vitrinele sunt pline de bratari metalice de rezerva, de mai mari sau mai mici dimensiuni, tocmai pentru a putea alege una de o latime adecvata grosimii incheieturii tale. Cu toate acestea, personal agreez mai putin ceasurile cu bratari metalice. Asa, pur si simplu.

Pe de alta parte, orice ceas cu bratara din piele imi pare mereu ca spune o poveste: de la insasi culoarea pielii, pana la cusaturile laterale ce-mi aduc aminte de o prima masina cu interior capitonat cu piele, o mai veche posesiune, automobil ce-mi inspira inca din momentul asezarii pe scaunul soferului o doza mare de respect. Regula ramane cumva, valabila si in cazul ceasurilor cu bratara din piele. In plus, simplul fapt ca lipseste incuietoarea rece si inginereasca din cazul bratarilor metalice, iar eu trebuie sa inchid cureaua din piele cu un sistem asemanator unei curele clasice barbatesti, ma face sa privesc acest gen de bratara ca una cu personalitate.

Da, stiu, in cazul bratarilor din piele, dupa vreo sase luni de purtare apare un miros specific datorat transpiratiei ce se absoarbe la nivelul interiorului curelei. Se rezolva cu o curea noua. Alt remediu nu prea exista. Curatarea cu un produs de curatare specific nu face altceva decat sa usuce, deci sa deterioreze iremediabil, cureaua. De cealalta parte, cureaua metalica tinde sa se agate si sa smulga firele rebele de par de la nivelul incheieturii. Pentru un iubitor de bratari metalice aceste epilari neprogramate trec neobservate.

Daca nici una dintre cele doua modele de bratara nu iti plac, iti ramane varianta unei bratari din cauciuc sau PVC. Este abordarea moderna si practica a bratarii de ceas. Nu resping acest gen de model, este unul ce cadreaza foarte bine la tinutele sport, chiar casual, in raport direct cu modelul de ceas ales. Intr-un final, alegerea ramane la tine.