La inceput este dureros: plangi, urli si transpiri instantaneu doar la vederea micului foarfece din mainile mamei, care se indreapta amenintator spre mainile sau picioarele tale. Senzatia se apropie de cea simtita la auzul seringilor proaspat sterilizate din cutiile metalice specifice vechilor cabinete medicale. Bine, am uitat sa spun ca nu aveai mai mult de 4, 5 ani si priveai inca unghiera tatalui ca un obiect de decor, nefiind in postura sa-ti ingrijesti singur unghiile.

Aproape de adolescenta incepi sa le rozi: ba de emotie, pana la sange, inaintea tezei la matematica, ba de ciuda ca Eugen dintr-a XII-a a plecat din nou cu Andreea din clasa ta de brat. Si tu, puberul dintr-a IX-a, nu prea ai ce face. Dupa acest moment multi incep sa-si taie unghiile scurt pentru a putea canta la chitara spre a o impresiona pe Andreea. Sunt cam 30%. Restul de 70% se duc pentru prima data la sala de sport spre a incerca o infruntare ulterioara cu sus-numitul Eugen.

Urmeaza apoi prima intalnire cu lacul incolor, zarit cu coada ochiului pe unghiile proaspat curatate ale unui barbat trecut de 40. Nu-i a buna: ori e proaspat divortat si a iesit la vanatoare, ori e ceva in neregula apropo de afectiunile de la nivelul etajelor superioare din dotare. Dincolo de glume acide, lacuirea unghiilor, chiar cu lac incolor este prea mult pentru un barbat.

Mai ramane alegerea lungimii unghiilor la momentul taierii: mai in carne sau mai lungi. Le prefer mai in carne, taiate pe rotund. Inca ma sfadesc cu un prieten, doctor chirurg, ce ma sfatuieste de fiecare data cand imi vede unghiile taiate foarte scurt ca s-a saturat sa opereze unghii incarnate, mai ales la picioare si ca bine ar fi sa mi le tai in unghi drept la colturi. Evident, nu-l ascult. Evident, n-am patit pana acum ceva de felul unei unghii incarnate.

Recunosc, cel putin o data la trei luni ma duc la manichiura si pedichiura. O fac asa, de dragul unghiilor mele si a senzatiei de pace si liniste pe care o traiesti in acea ora in care cineva specializat are grija de mainile si picioarele tale. As pastra accentul pe specializat, caci nu iti doresti o pielita taiata in raspar: durerea e crunta si disconfortul creat ramane cel putin timp de trei zile. Ca sa nu mai spun ca daca intamplarea de mai sus este material pentru visele tale, cosmarurile sunt garantate.

Un sfat prietenesc: ingrijeste-ti unghiile! Acorda-le cel putin atata atentie cat acorzi latimii umerilor, albirii dintilor sau produselor pentru barbierit. Sunt de departe, cea mai la vedere carte de vizita a unui barbat, caci preced de cele mai multe ori ceasul cel mai scump sau strangerea de mana cea mai barbateasca.