Atunci cand oboseala lovea in soldatul marsaluind, sabia ii folosea la a-si sprijini bratele obosite pe manerul acesteia. Se intampla demult, in negura vremii, cand luptele se purtau corp la corp sau la baioneta. Peste timp, inventia armelor de foc a declasat sabia, aceasta ramanand pur decorativa, folosita la festivitatile militare sau la salutul drapelului.

Gestul insa a fost dus mai departe, iar toiagul vrajitorului a preluat din estetica si decoratiunile sabiei si s-a transformat in baston. Atat de util celor care au un defect loco-motor, persoanelor in varsta sau celor accidentati temporar, bastonul e mai mult decat atat. Este un element ce inobileaza tinutele vestimentare, in calitate de accesoriu pretios, ce scoate in evidenta prin lucratura sa, materia prima folosita sau aplicatiile de la nivelul manerului, statutul posesorului sau.

Saloaenele au fost pline o buna bucata de vreme cu astfel de accesorii. Ba practica a creat si accesoriu la accesoriu, respectiv suportul de bastoane. Lemn de tec, de trandafir, de artar sau fag, cu maner din fildes, aur, nichel sau arama, toate au fosr vedetele sfarsitului de secol XIX si au dainuit ca aparitii pana dincolo de al doilea razboi mondial.

S-au folosit pe scara larga de la a “intinde” un baston de ajutor celor cazuti, pana la dueluri purtate cu sabia cea subtire si foarte taioasa ascunsa in teaca acestuia. Institutul Smithsonian adaposteste astazi o colectie impresionanta de bastoane de fosti presedinti americani ce poate fi vizionata cu doare 12$. Un pret mic pentru o bucata imensa de istorie.

Am incercat pe propria piele experimentul “bastonul”. Clar iesi in evidenta. Ideea ca vrei sa porti baston in seara asta te face sa alegi cu si mai mare atentie hainele. Caci nu merge alaturat la orice. Poti sa-i dai si o nota fistichie asezandu-l langa un costum din tweed si o sapca plata, din lana, spre un aspect pur britanic. Sau te poti insoti de un baston negru cu maner din argint la urmatorul bal vienez. Dincolo de imagine, daca ambientul iti permite, te poti aseza si-ti poti sprijini mana purtatoare pe el – senzatia este de jilt regesc, indiferent de cat de comun arata scaunul pe care il ocupi in acel moment.

Incearca un baston, Cine stie? S-ar putea sa nu va mai despartiti.