Articolul de fata iti este adresat tie, cel care, cu o spranceana ridicata, dar intr-o graba eterna, esti pus in situatia sa compui foarte repede o tinuta formala pentru un eveniment cu pretentii. Fie ca este o petrecere de Craciun, fie ca participi la o nunta sau esti chiar personajul principal – mirele, fie ca esti in mediul londonez si porti un morning dress sau esti participant la balul vienez, camasa cu guler “randunica” iti surade de pe raft. Sa fie ea optiunea corecta pentru smoking (black-tie)? Sau e o optiune pentru white-tie (redingota, papion alb)?

Adevarul este, ca de obicei, la mijloc. Daca o luam de sus in jos, nu se poate accepta, conform dogmelor in domeniu, o tinuta white-tie fara o camasa cu guler “randunica”. Denumirea prima i-a fost guler Gladstone (nume primit dupa William Gladstone, celebru prim ministru britanic) prim purtator de astfel de model. Fireste, nu putem uita a aminti epoca de aur a acestui model de guler, respectiv inceputul de secol XX, perioada de glorie a ceea ce denumim gentleman. Ca orice lucru care necesita eforturi in a fi purtat si nu se trage pe cap asemenea unui banal tricou, camasile cu guler rasfrant au cazut in desuetudine prin neutilizare. Locul le-a fost luat de mai practicele camasi cu guler clasic. Constatarea aceasta nu inlatura insa necesitatea posesiei a unui numar de cel putin 3, 4 astfel de camasi in garderoba oricarui barbat.

De aici incep problemele.: eu nu port guler “randunica” la smoking. Mi se pare prea mult. Desi, un gand secund, sustine ideea ca un smoking va fi si mai valid cu o astfel de camasa. Dar, nu. Smokingul are partea lui de baietism, de testosteron in forma cruda, de dandy amestecat cu golan – caracteristici pe care un guler randunica le estompeaza, le moaie. Pe de alta parte, nu-mi voi permite sa port camasa cu guler randunica fara un accesoriu legat in jurul gatului, fie el papion sau o cravata neagra.
Opiniile acestea le coroborez cu faptul ca orice inseamna camasa cu guler clasic este asociat cu zona business, cu tinutele mai putin formale, cu tinutele de zi, cu birou, cu serviciu. Cum salvezi situatia daca vrei sa porti camasa clasica, cu butoni, la smoking? Alegi un material mai pretios in compozitia camasii – situatie salvata.
In oglinda, trebuie subliniat faptul ca niciodata n-ar trebui sa porti o camasa cu guler “randunica” la un costum business, de “toata ziua”. Cele doua elemente sunt in antiteza. Si ca sa punctam spre complitudine, niciodata o camasa cu guler normal la white-tie.

Daca aceste randuri au explicat dileme mai vechi sau mai noi, lectura de fata o poti considera lucru castigat. Daca nu ai inteles sau exista orice fel de alte curiozitati sau nelamuriri pe tema data sunt la celalalt capat de fir la [email protected].