Gvasalia, creator georgian, anterior activand la Louis Vuitton si Martin Margiella, designer sef Balenciaga, desenatorul acestor PORCARII a spus ca a vrut sa “push it”. De acord -cred ca a vrut, cu voia actionarilor, sa impinga firma spre faliment. A invocat in descrierea colectiei termeni si expresii de genul: “m-am inspirat din perioada inchizitiei”, “….ba nu, din uniformele din fotbalul american”, “traiesc cu ideea de prototip de la care se pleaca in croiul barbatesc pe masura (??!!)”, vorbeste, aberand, de Gargantua si Pantagruel a lui Francois Rabelais. Pentru cine? Sau, mai ales, de ce? Cred ca a vrut sa il intoarca in mormant pe Cristobal Balenciaga.
Chiar daca ni se reliefeaza de-abia in al treilea rand, intr-o enumerare de manual, rolul hainelor este cel estetic. Adica sa te faca sa arati FRUMOS. Hainele de gen barbatesc, indiferent de postura, scara de valori, corp, fizionomie sigur te fac sa arati HIDOS. Adica dincolo de urat. A, sa nu uit, ti se cer si bani multi pe asa ceva. Caci o definitie pentru aceste aratari nu am in cuvinte.
Mergand pe strazi si uitandu-ma la un personaj ciudat care asortasee galben cu verde si cu o esarfa albastra. purtand sosete albe trase peste pantalon, cu un fes in miezul verii mi s-a spus asa: “….Cezar, lasa-l! – a tras prea multa cocaina aseara si apoi a baut vodca peste masura. E prajit, lasa-l. Mintea lui este a unui copil de 2 ani acum. Nu-si mai revine”. Era 1999. Cu tot timpul trecut, exact in postura asta mi-l imaginez pe cel care a desenat si apoi a dat dispozitia sa fie croite aceste haine. Comparatia este binevenita in cazul de fata. Aici sau oriunde altundeva in lume haina barbateasca din colectia de primavara-vara 2017 de la Balmain este o imensa STUPIZENIE.
In concluzie…..uita-i. Daca vor si bani pe astfel de haine, iarta-i. Dumnezeu e sus si vede.