Christian Dior nu a vrut sa se ajunga aici. Nu a putut nici sa vada oripilarile si minciuna catwalk-ului actual caci a murit in ’57. In fapt a putut sa-si savureze gloria doar 10 ani – de la deschiderea primei sale linii dedicate doamnelor la Paris in 1947, iar mai apoi la New York in 1948. Inainte de orice, Dior creea FRUMOS. Adica FRUMOSUL. Dior croia pentru femei – au trecut prin mainile lui o Ava Gardner si Marlene Dietrich asa cum “mari artisti si creatori ” moderni i-au preluat numele si au preluat pentru barbati, in ideea de FRUMOS nu in ideea de HIDOS. Ne putem ascunde dupa 5 degete odata, dar in ceea ce apare imbracat un barbat Dior in 2017 este ceva exagerat de urat, de nebarbatesc, de poluant. Minciuna asta a inceput acum ceva vreme. Dior este primul dintr-o serie de 10 pe care ii voi devoala aici.

Critica de specialitate s-ar putea sa contracareze apeland la cuvinte sau expresii alambicate: “influente”, “tendinte”, “nu intelegi tu”, “esti riigid” sau “nu esti deschis la nou”. Sunt deschis la absolut tot ce este nou. Studiez NOUL. Traiesc si am nevoie de NOU. Dar acesta nu este ceva nou, ci doar ceva odios, foarte aproape de bataie de joc, intru batjocorirea ideii de barbat. Caci de asta am intervenit. In regula, sunt o voce romaneasca, care nu are rezonanta in piata de afara. Da, dar mi-i apar pe ai mei de PROSTIA lor. Caci s-a ajuns la paroxisme – barbati fara testosteron la nivel de imagine si haine de dama pe pulpe de barbati. Pentru ce? Pentru ca marele designer actual al casei din spate vede, ca si toti ceilalti, ca barbatul nu mai stie cu femeia si se duce spre barbat si se spune despre asta ca “este o tendinta naturala a societatii”. Nu comentez.

Dar cred in continuare in ideea de Sparta si de barbat drept, viril si cu impozanta. Nu pot crede in amestecul fortat al sexelor si atingerea perfectului androgin. Nu este functional. Nu are cum sa fie. Altfel, daca iti place despre moda esti invitatul meu sa le lasi la casa contravaloarea acestor pelerine inflorate “de inspiratie florentina si cu accente punk” Go for it! Sau uita-te atent si razi. Razi cu inima, cu pofta, cu nesat. Razi de ei! Caci, din cealalta perspectiva, tocmai voiau sa rada ei de tine. Si rasul nostru, colectiv, s-ar putea sa le acopere incercarea de a ne lua la misto.
Continuam, stai aproape.