Indiferent ca esti la prima achizitie a unui costum sau iti ajustezi garderoba, alegerea intre modelul cu 1, 2 sau 3 nasturi (pentru cusatura la un rand), ramane una dificila. Iti las astazi, in scrierea de fata, o serie de repere, care te vor ghida atunci cand vei avea de luat o decizie atat de grea.

Am inceput, personal, acum foarte multi ani cu un costum cusut la un rand, cu trei nasturi. Am simtit, la acel moment dat, instinctiv, ca pieptul si umerii lati trebuie estompati, cumva, spre respectarea proportiilor corpului. Dat fiind ca ma incadrz ca medie a inaltimii mult peste 1, 90 m, am simtit ca trebuie sa scurtez “V”-ul format de reverele sacoului, spre a echilibra linia larga a umerilor.

Teoria mi s-a adeverit mai tarziu, cand am citit pasaje, in domeniu, despre tinuta special destinata barbatilor inalti. Pasiunea de mai tarziu pentru costumele compuse din trei piese – sacou, pantalon, vesta, s-a imbinat fericit cu predispozitia mea in a alege costume croite la un rand, cu trei nasturi.

Criticii ar spune, de pe margine, ca modelul cu trei nasturi a ramas in istoria vestimentatiei masculine alipit imaginii barbatului din anii ’60. Ca sa fiu foarte precis si sa raspund unor polemici de gen, am tras cu coada ochiului si am zarit ca din toamna lui 2009, costumele cu trei nasturi au revenit pe piata, intr-o noua forma, restilizate, dar pastrand liniile clasice. Atat timp cat vei purta un costum croit clasic, cu trei nasturi, nimeni nu-ti va pune intrebari incomode.

Sa nu uiti regulile de aur: nasturele de jos, ultimul, nu se va inchide niciodata. Linia croielii iti va arata exact ca doar nasturele din mijloc trebuie inchis. Cateodata si cel de sus. Dar NICIODATA cel de jos. Nu de alta, dar in afara de incalcarea regulii si de creearea unei imagini de individ intepenit intr-un costum, vei dauna materialului sacoului.

Da, il poti purta si la birou sau in week-enduri, dar evita alegerea modelului cu trei nasturi pentru sacourile tinutelor formale. Vei vedea mai jos de ce.

2 nasturi reprezinta epicentrul alegerilor tale. Costumul croit la un rand, cu doi nasturi este chiar alegerea universal valabila. Fie ca esti scund, inalt, corpolent sau silfid, costumul la doi nasturi imbraca torsul la modul cel mai elegant posibil.

“V”-ul prelung, creat de revere, scoate la iveala, impetuos, camasa si cravata. Daca esti un personaj masculin al carui piept nu e foarte dezvoltat, e scurt sau cu un gat nu foarte bine proportionat cu restul corpului, sacoul la un rand, cu doi nasturi e solutia ideala.

Dupa achizitionare si ajustare, sigur se va naste o legatura stransa intre tine si acest model de costum. Mai mult ca sigur va ramane in garderoba ta, pret de 4, 5 ani, perioada la care ar fi bine sa il schimbi cu altul nou, macar spre revigorarea garderobei. Nu de alta, dar coatele si genunchi, prin flexii repetate, tind sa deformeze materialul, dupa trecerea acestei perioade de timp.

Regula de aur, despre inchiderea doar a nasturelui de sus, ramane valabila si in acest caz. Evita pe cat posibil achizitionarea unui costum on-line. Valabil si pentru celelalte elemente vestimentare – hainele se achizitioneaza in urma unei probe fizice.

Valabil si in cazul de fata – exista modele de sacouri la un rand, cu doi nasturi, ce au nasturii pozitionati mai sus, diminuand “V”-ul prelung si constituindu-se ca un compromis intre jacheta cu trei nasturi si cea cu doi. Alege modelele cu nasturii pozitionati corect, mai jos.

Daca e sa cumperi un singur costum in aceasta viata, iar acesta sa fie unicul in garderoba ta, opteaza pentru acest model: costumul la un rand, cu doi nasturi. Aparte de versatilitatea lui, poate fi folosit ca tinuta de birou, iar accesorizat corespunzator, ca tinuta formala. Dainuie peste vreme ca unul din modelele masculine de costum cu cea mai lunga traditie.

Un nasture la sacoul croit la un rand e o exceptie. Una frumoasa daca ne gandim ca reverele se prelungesc extrem, aproape de linia taliei, rezultand o imagine pretioasa a purtatorului in ochii privitorilor. E de evitat achiztionare unui astfel de costum, daca posezi deja o serie de costume la 2 sau 3 nasturi. Nu de alta, dar va sta trist in garderoba, caci il vei purta foarte rar.

Daca vei sta in pozitie verticala, incearca sa tii nasturele inchis in permanenta. Il vei deschide de fiecare data cand te asezi, spre a nu strica voit linia materialului din care este croit sacoul. Mare atentie, in acest caz particular ,la alegerea camasii si a curelei sau a bretelelor, dat fiind ca, la momentul deschiderii nasturelui, mai mult decat la orice alt model anterior, atentia privitorilor se va indrepta in intregime spre zona mediana, dat fiind expunerea sa.

Daca e sa asimilez acest gen de croiala cu un anumit gen de tinuta, atunci ma gandesc, in mod evident, la un clasic smoching si inchiderea sa la un nasture. Daca ai ajuns aici, invatand sa porti un smoching, lumea e a ta.

Elementele de fata sunt doar o parte din informatiile pe care trebuie sa le detii la momentul la care achizitionezi un prim costum sau iti ajustezi garderoba. Printre altele, mai sunt de luat in calcul bugetul pe care il aloci acestei operatiuni, datele antropometrice pe care le detii sau suma de activitati pe care le desfasori zi de zi. Iar daca aceasta “jungla” ti se pare de nedescifrat, poti apela cu incredere la asistenta echipei de la Domni de Romania. Exista o solutie pentru fiecare.