Imi plac costumele din trei piese. De departe sunt mult superioare vizual celor din doua piese. Stiu ca nu sunt de intalnit in calatoriiile tale de toata ziua pentru ca pana si cei care ar vrea sa le poarte sunt impiedicati de decor – intre doua guri de metrou in lucru, 4 caini si doi aurolaci nu poti defila in costume din trei piese. Ar fi vorba de defazare sau de extraterestrii aterizati acum o ora.

Daca mediul te avantajeaza (etaje superioare ale cladirilor din sticla, cladiri guvernamentale, diplomatie, masonerie, tratate, negocieri, conferinte, cocktail-uri, festivitati oficiale, sigur ca poti purta asa ceva. Denota cunoastere si respect de sine. Povestea costumelor din trei piese nu va fi spusa astazi, desi cuprinde in ea revelarea multor beneficii pentru barbatul purtator. Astazi vorbim despre vesta acestui costum.

In primul rand, are aceeasi culoare si textura ca si sacoul si pantalonii. O vesta de alta culoare sau textura nu inseamna un costum din trei piese ci doar o accesare a zonei smart-casual. Ar trebui sa urmeze liniile corpului si sa fie foarte atenta asezata pe profilul purtatorului. Cateodata este nevoie pentru realizarea acestui fapt de trei, patru vizite la croitor.

Lungimea corecta a unei veste este peste talie, acoperind cureaua nu asa cum recurent imi apare in fata ochilor, purtatorul de vesta cu lateralele camasii la vedere. Ce mai face bine vesta este ca imi permite sa scot sacoul fara sa “jignesc” vizual publicul prin acest gest. In plus, una e sa dai deoparte poalele unui sacou si sa asezi o mana in buzunar si alta e sa ai la vedere o vesta cand faci acest lucru – impresia lasata este ca domini arealul. Si asta nu e putin lucru.

Vesta are mai multe forme, in functie de urmele lasate de designer pe schita de lucru. In marea lor majoritate, costumele din trei piese presupun veste cu un “V” nu foarte pronuntat, de obicei cu cinci nasturi frontali si doua buzunare laterale.

Exista si specia vestelor cu rever – fie el sub forma de sal,

fie sub forma de rever decupat.

Si un gen si celalalt inobileaza tinuta in egala masura cu o vesta clasica. Vestele parte peste parte au si ele farmecul lor, aducand aminte de celebra perioada interbelica.

Nu uita ca a fi purtator de vesta, nu inseamna a fi purtator de corset. Da, vesta acopera burta, pana la o anumita limita. Daca burta e foarte mare si e insotita de o vesta pe deasupra e ca si cum ai inrama un tablou foarte mare cu o rama foarte groasa – va iesi si mai tare in evidenta. E o masura in toate.

Ce-mi place foarte mult e vesta in forma de potcoava – mai joasa in croiala ei, are doar patru nasturi si lasa o mare parte din cravata la vedere. Imi pare cea mai eleganta dintre toate.

Apropo de insiruirea de mai sus, tu pe care ai alege-o?