De ceva vreme, este o intrebare recurenta. Iar daca intrebarea nu venea, era suficient sa arunc o privire pe strada la generatiile ce vin – mare parte dintre reprezentantii masculini ai acestei generatii, priviti din fata sau din profil, au o structura silfida spre stravezie. De acolo, in mod logic, oferta de pe rafturile marilor retaileri – spre exemplu masura 56, masura mea, in care in cel mai bun caz, incap doar pe jumatate, datorita croielii foarte slim. Si nu doar la cei silfizi e o problema, ci si la cei corpolenti – impresia mea este ca acesti reprezentanti de vaza ai tinerei generatii lasa doar genetica sa-si faca felul, fara sa faca nici cel mai mic efort sa faca o schimbare la nivelul atributelor fizice. Dar nu sunt eu aici sa fac educatie fizica, sunt altii in domeniu care o fac. Dar ultimele rezultate la examenul de bacalaureat nu sunt altceva decat alte dovezi in sustinerea argumentatiei mele despre o generatie ce vine puternic din urma cu o doza imensa de puturosenie, sila si plictiseala de viata.

Revenind la subiectul zilei, unii isi pastreaza toata viata datele genetice ce ii incadreaza la clasa “foarte slab”. Am printre clienti astfel de persoane – cazurile au fost rezolvate cu succes de fiecare data, urmand anumite repere:

1. Costumele la doua randuri – atunci cand imbrac un nou client de la A la Z, printre primele cereri regasesc mai mereu “imi doresc cel putin un costum nou”. In cazul persoanelor cu astfel de constitutie astenica, costumul la doua randuri este solutia salvatoare – suprapunerea celor doua parti anterioare ale sacoului adauga volum atat in zona trenului superior, cat si in imaginea de ansamblu.

2. Alegerea jachetelor pe masura fixa a umerilor – barbatii slabi tind sa aleaga (iar asta o spun din experienta) haine mai largi decat masurile lor exacte, intelegand prin aceasta ca adauga volum si consistenta greutatii lipsa. Nimic mai gresit – hainele cu doua numere mai mari, cu umeri peste punctele de sprijin uzuale, cu pantaloni bufanti, nu fac altceva decat sa te arate mai mic si mai pipernicit decat esti. Alege o jacheta sport sau sacou care sa fie cu umerii cat mai aproape de linia acestora.

3. De evitat reperele vestimentare skinny – un corp slab presupune repere vestimentare slim-fit, dar nu skinny. Pe corp nu inseamna lipit de corp, ci la o distanta de cativa milimetri de piele, pentru o mai buna aerisire. Regula trebuie sa functioneze atat la capitolul camasi, cat si la capitolul tricouri sau pantaloni.

4. Evita combinatiile pulover voluminos – pantaloni slim – in primul rand, arata dizgratios. Da, nu iau defel in seama marile tendinte. a imbraca astfel un barbat, de bunavoie, mi se pare o bataie de joc nu vreo opera de arta. Ca sa nu mai spun ca impunerea ideii de androginitate ca un aspect “cool” al vietii de barbat tine de un retard pronuntat., nu de vreo mare revelatie a marilor designeri.

5. Lungimea corecta a jachetei si sacoului – observ ca barbatii slabi au tendinta sa poarte blazere mai scurte decat cele normale. Sau dimpotriva, mai lungi. Nici una dintre cele doua variante de lungime nu avantajeaza pe cei cu constitutie astenica. Incearca, pe cat posibil, sa ajustezi jachetele la o lungime care sa acopere fesierii, respectiv sa ajunga in fata pana la linia dintre prima si a doua falanga a degetelor flexate spre interior.

6. Alege materialele sensibil mai groase si suprapunerile texturale – cand spun mai gros nu ma refer la cardiganurile supra-dimensionate si ciudate ca aparitie ce au invadat rafturile magazinelor, ci la puloverele pe masura ta, dar cu textura mai groasa, din lana impletita. In aceeasi masura, pentru a obtine volumizare, nu evita sub nici o forma suprapunerea de straturi de haine. Nu in acest sezon.