Croitorul, precum avocatul, farmacistul sau doctorul tau curant, ar trebui sa reprezinte un reper normal al unei lumi normale. Vizitele la croitor ar trebui sa fie cel putin momente de bucurie si numai datorita faptului ca tocmai ti-ai luat acasa costumul sau camasa ajustate pe masurile tale, iar senzatiile de siguranta sau confort, atunci cand porti noile tinute, sunt sentimente pretioase.

Personal mi-a trebuit o buna bucata de vreme pentru a ma “imprieteni” cu un anume croitor, dupa ce, in prealabil, am incercat o suma de maestri croitori ce au picat examenele date, in mare parte datorita reticentelor afisate la propunerile ridicate de mine. Nu neg ca voi miza intiodeauna pe oameni foarte bine pregatiti, indiferent de domeniul de activitate. Acest profesionalism desavarsit atinsi de unii sau altii in segmentul capabilitatilor lor profesionale in multi ani de zile de practica, poate atrage dupa sine si o doza mai mare sau mai mica de conservatorism: “eu fac doar asa, caci doar asa e corect si nu exista optiuni secundare”. Dinamismul actual, inclusiv la nivelul restilizarii pernmanente a ideii de clasic masculin, cere o mai mare deschidere din partea croitorului modern. Daca reticenta persista, argumenteaza-i de fiecare data de ce doresti un anumit aspect prezent in vestimentatia ta. Daca nu achieseaza la ideile tale, e timpul sa-ti cauti alt croitor. In schimb, daca ajungeti peste vreme la un numitor comun si ceea ce iese din colaborarea voastra reprezinta un plus de imagine pentru tine, sa tii la acel croitor ca la ochii din cap.

Pana a ajunge sa-ti faci haine pe comanda cu bugete pe masura, in ateliere specializate (nu in locatii ce-ti prezinta doua-trei mostre de material, cu doi sau trei efeminati pe post de vanzatori si “…trebuie sa asteptati comanda doua-trei saptamani. Hainele se cos in Italia, nu aici.” – adica minciuni ordinare pe post de made to measure si bespoke), ar ttebui sa stii ca hainele: camasi, pantaloni, costume jachete sau tricoturi pot fi ajustate la croitor pe masura ta. Evident, cu costuri pe masura, costuri de mare bun simt.

Poti incepe prin a face proba calitatii manoperei ducand la ajustat o camasa prea larga sau cu maneci prea lugi. Vei sesiza placerea de dupa, atunci cand noua croiala a camasii iti va scoate corpul in evidenta. Sau cand vei descoperi ca sacoul se poate purta mult mai aproape de corp, i se poate accentua “V”-ul cusaturii originale in partile laterale sau pantalonii, taiati acum drept si mult mai aproape de picior, vor atrage priviri admirative.

Cu un croitor deschis la minte se poate vorbi orice in materie de haine, atata vreme cat vei stii sa explici exact ce doresti si sa-ti impui, elegant, punctul de vedere. Croitorul trebuie sa asculte de clientul sau.