Insist sa te imbraci gros. Nu te lupta cu stihiile. Ele inving mereu.
Ai la dispozitie o haina care a facut istorie chiat in conditiile date: parka. Ii mai spunem si “jacheta cea groasa: sau”haina cu gluga imblanita”. Mai scurt “aia groasa”.

Cam asta ii e radacina – o mantie groasa cu gluga a eschimosilor inuiti, ce ii proteja de frigul zdravan de la poli. A urmat imblanirea ei pe toate partile. Facuta, de principiu, din blana de caribu sau piele de balena, captusita. A rezistat ca model, spre purtare, pana in zilele noastre. La urma urmei, nu cred sa aiba alta optiune.

Parka vine din limba tribului de origine samoieda, Nenet si a fost preluat de limba engleza, undeva pe la 1625. In vorbirea curenta a intrat dupa 1925. Modelul e intalnit la inceputurile sale, in dotarea armatei americane, sub nume de cod N-3B sau “snorkel parka” – pentru ca permitea purtatorului la tragerea glugii caracteristice peste cap, doar un spatiu vizual infim, protejand in acelasi timp de frig si intemperii.

Spre utilizare a fost data cadrelor militare care lucrau in conditii nefavorabile de mediu sau acelora ce erau dislocati in zone cu temperaturi foarte scazute.

Aviatorii marinei americane si cei din US Corps il au in dotare si astazi. Rezista, in modelul militar, pana la temperaturi de -30 C.

In prima instanta a fost fabricat din fibre sintetice, iar gluga era despartita in doua parti de un fermoar central, pentru o mai lejera purtare. regasim modelul in cultura Hip – Hop.

Nylon-ul de la inceputurile sale, prin anii ’20, s-a transformat in poplin asa cum il regasim ca model afisat pentru prima data in Vogue, in 1959. Mai tarziu, in anii ’60 – ’70 a fost preluat si de civili, mai ales de catre adolescentii din scoli. Era deja fabricat 100% sau in amestec cu alte fibre sintetice, din polyester, captusit cu umplutura de pene de pasare sau cu reziduri de fibra.

Caracteristica sa de netagaduit, un semn dupa care recunosti usor o parka, e gluga, deobicei imblanita. Nu e insa obligatoriu ca parka sa aiba o gluga. Dar e recomandat sa legi modelele cu gluga. Exista insa suficienti adepti ai variantelor mai scurte, pana in talie.

La inceputuri, asa cum era de asteptat, blana era naturala. Cu timpul, s-a transformat in artificiala. Noile norme. Nume precum Campri, Keynote si Brutus s-au numarat de-a lungul timpului printre producatori de celebre modele de parka.

In anii ’80 modelul a cunoscut o oarecare decadere fiind asimilat de masele largi cu imaginea de fraier, tocilar, mai ales pe teritoriul britanic. Li se spunea “anorak” – hanorac, pe la noi. Asa numeste englezul, in dialect, orice haina care are inchidere frontala cu fermoar. Revenirea s-a produs la inceputul anilor 2000, atunci cand celebritati, precum Gallagher sau Beckham, au inceput sa le includa in tinuta personala.

Pe de alta parte, intalnim la categorisiri M51 – fishtail parka – parka in coada de peste, ai spune.

Nu, e vorba de un sortiment de parka ce are o forma mai alungita decat primul model si, asa cum ii spune numele – M=model, 51= anul in care acest model a fost introdus ca element standard in dotarea infanteriei americane. Mai subtire in textura decat modelul precedent, te protejeaza mai degraba de intemperii decat de frig. E proiectat sa reziste pana la -8 C. Are si gluga detasabila.A fost preluat de civili din surplusurile armatei si vandut cu mare succes in anii ’60.  Astazi, se foloseste cu succes de catre cei ce conduc scutere. Ai sa-l vezi pe strazile din Roma sau Dublin, daca afara vremea se lasa cu ceva stropi de ploaie.

Al treilea gen e intitulat de britanici cagoul si se aseamana izbitor cu ceea ce noi numim “o scurta de ploaie”.

Numele ii spune totul – are o gluga atasata, care te scote din incurcaturi, daca e cazul. Nu are textura suratelor sale, dar se preteaza mult mai usor jocurilor designerilor.

O parka, in momentul alegerii sale, ar trebui verificata in detaliu la cusaturi si orice alt detaliu de interes: buzunare aplicate, gluga, etanseitate, captuseala – o cumperi pentru vreme nefavorabila si ar trebui sa serveasca cu succes scopului sau.

Ma vei intreba daca se cade sa o porti peste costumul insotit de cravata. Pana sa-ti raspund la intrebare, ti-l arat pe fostul secretar de stat Dick Chaney, la o vizita oficiala, in Polonia, acum ceva ani. Frigul e chiar egal pentru toti, presedinti sau muritori.

Iti voi spune sa o porti peste, doar daca acel costum nu e Brioni sau Kiton sau cravata nu e Hermes. Nu se cade. In orice alte cazuri, chiar te sfatuiesc sa o faci. E o combinatie absolut reusita.

O singura, mare, regula de aur: asigura-te ca lungimea jachetei este mai mare decat lungimea sacoului – esti, altfel, de rasul lumii. Suprapunerea de technical jacket, cum spun americanii, peste costum, are un ceva absolut barbatesc: fie doar si alaturarea materialelor dure ale jachetei si celor pretioase, ale costumului.

Alaturarea la costum nu o interzice nicidecum din toate celelalte combinatii posibile.

Fie ca e o tinuta pentru activitatea curenta – sa zicem ca trebuie sa fii prezent pe santier, ca inginer de proiect

sau in week-end, versatilitatea sa e dovedita.

In randul hainelor groase, de sezon, cred ca ocupa primul loc, langa un cojoc din pura piele de oaie, despre care vom face sigur vorbire, in alt episod, daca ninsoarea continua.

Ma intrebi de trenduri? OK. Astazi facem rabat de la principii. Stai, nu te repezi. E deabia pentru primavara ce vine.
Imi doresc putin soare si, cel putin, pentru prea asteptatele partide de vanatoare. Parka ma va insoti din nou.

Te las langa focul din semineu. Parka e pentru vremurile urate de afara.