Mesele copioasele si smoching-ul

Da, e sezonul. Cu tristete va anunt in glas ca e sezonul lor – al nuntilor, botezurilor, cumetriilor, petrecerilor fastuase si al meselor pantagruelice. La toate, in mod firesc, se cer tinute dintre cele mai alese, cat se poate de updatate, cat se poate de stralucitoare. Am sa inteleg prezenta lor intr-un mediu pretios, de domni si domnite, iar nu la cate o nunta romaneasca. Dar ma opresc cu problemele aici. Hai sa vorbim de solutii in loc de probleme.

Se intampla ca la unele dintre aceste mese sa mancam peste masura, iar diametrul taliei sa se mareasca ad-hoc. Deodata, talia hainei nu mai este cea corespunzatoare, iar haina, la inceput pe masura, ajunge sa ne stranga. A o scoate si a o aseza pe spatarul scaunului nu e o solutie. sau nu e cea mai indicata.

Cineva, demult a sesizat acest fenomen si a inventat prinderea frontala cu nasture de ambele partii a hainei, printr-un fir prelung ce permite purtatorului de smoching sa dea drumul cat considera la aceasta nefireasca prinsoare.

La inceputuri, pe la un 1910, redingotele nici macar nu aveau inchidere frontala. Erau lasate special desfacute. Aceasta pozitie a hainei a inceput sa fie incadrata la capitolul afronturi publice, iar haina de gala, odata cu scurtarea ei a capatat si acest sistem inovator.Dupa anii ’50, acest model a iesit din uzul comun, mai ales prin liniile urmate de noii imbogatiti de peste Ocean, ce dictau la acea vreme noile note ale costumatiei masculine prin marile nume de la Hollywood.

Ma bucur sa constat in ultima vreme ca acest model a revenit printre noi. Nu ca am manca mai mult sau ca burta ar fi vreodata la moda printre barbati, dar astfel de prindere la nivelul smochingului are farmecul ei.

 

2017-01-18T09:39:30+03:00Categories: Costumul|0 Comments