Restlizarea hainelor si adaptarea lor la functii din ce in ce mai practice s-a facut odata cu procesul de industrializare globala, haina devenind un aliat indispensabil pentru mediul in care activeaza individul. Astfel, mai ales in epoca contemporana, se impune purtatorul de haine care, prin practici vestimentare corecte, atrage atentia si aprecierea celor dimprejur. Rigiditatea tinutelor si culorilor pretabile zonei de business – gri si bleumarin, nu lasa loc de creatie decat la nivelul accesoriilor. Gama completa de accesorii corecte, de la pantofi si pana la parfum, creaza areale distincte pentru cei care stiu sa le imbine intr-un mod fericit si astfel intra in memoria privitorului.

Pariul atragerii atentiei are la baza personalitatea si felul de manifestare al individului, care se completeaza fericit cu tinuta ta. Avem tendinta memoriei seective de fiecare data cand facem cunostinta cu o persoana, fie in mediul privat, fie in context business. Este dovedit stiintific ca interlocutorul va uita in peste 90% dintre cazuri numele nostru in prima secunda. Astfel, misiunea noastra de a crea un impact local este aproape compromisa. Solutia problemei este ca pe fundalurile neutre si rigide ce caracterizaeaza lumea de business – costumele clasice, conservatoare – sa se vina cu un aport personal la nivel de cravata, esarfa, batista de pus la piept, insigne, pantofi, ceas, sosete, tunsoare, parfum – tot atatea elemente dintr-o strategie care presupune cucerirea teritoiului si remanenta in memoria colectiva. A lasa urme de imagine dintre cele decente si personalizate face rememorarea personajului social mult mai facila pentru cei care vor avea nevoie de produsele sau serviciile companiei. In plus, pus in rand cu toti ceilalti din aceeasi bransa profesionala se creeaza diferenta atat de mult vanata prin toate mijloacele de marketare.

Fara doar si poate, imaginea personala trebuie sa fie convergenta cu imaginea companiei, cu statutul sau si cu elementele de brand (vizuale sau de guvernanta corporativa) specifice. Acest demers nu trebuie dus la extrem prin preluarea din sigla companiei a unui galben intens, spre exemplu si purtarea acestuia la nivelul unui intreg costum. Acest gen de abordare ar fi unul eronat. Dar in tinuta ar trebui sa se regaseasca elemente specifice brand-ului, la nivel sugestiv. Acest demers face diferenta intr-o piata aglomerata, saturata, prezinta beneficiul recunoasterii vizuale primare si conchide in ochii privitorului ideea ca ce care poarta aceste elemente distinctive este absolut mandru de apartanenta sa la grup – o serie de elemente care dau astfel valoare ideii de promovare si sustinere a brand-ului.