Intr-una dintre ultimele garderobe auditate am zarit amestecul bizar intre hainele de vara si tinutele pentru anotimpurile friguroase. Inainte de a incepe analiza garderobei invocate, am intrebat despre amestecul gasit. Mi s-a raspuns ca: “…stii, as mai purta camasile astea. Sunt in regula si pentru iarna. Iar pe sub un pulover nici nu se vad. Si anotimpurile astea friguroase chiar sunt in regula – va trebui sa calc doar mansetele si gulerul camasii. Restul, corpul camasii, ramane dedesubt. Oricum nu se vede.” Am zambit si am inclinat din cap – cum ramane cu respectul de sine? Chiar asa, ce-ar fi sa purtam toti camasi necalcate pe sub pulovere? Ba mai mult, ce-ar fi sa schimbam la camasa doar gulerul si mansetele si sa pastram camasa pe noi vreme de cinci zile? Ar fi inceput de secol XVII. Asta ar fi.

Revenind la garderoba in care reperele erau amestecate. Eu propun intotdeauna stocarea hainelor de vara si numai pentru a le regasi vara viitoare in aceeasi stare. Ca sa fie in regula la acest capitol ar trebui sa te feresti in primul rand de dusmanul nr. 1 in materie: molia. Mai tii minte agitatia si starea de nervozitate din orice familie (mai ales din partea mamei sau bunicii) cand aparea o molie la orizont? Se isca un adevarat taraboi: vechile plapumi erau scoase si scuturate, cojoacele erau curatate cu migala de orice urma de larva de molie si lasate la soare, puloverele din lana urmau si ele acelasi drum. Sub egida “moliile nu au disparut, moliile sunt printre noi”, iata cateva sfaturi simple pentru a te feri de aceste atroce vietati si pentru a-ti pune garderoba de vara in buna ordine:

1. Curata hainele inainte de depozitare

Daca nu vei spala sau curata bine hainele inainte de depozitare, sporii, acarienii si bacteriile vor inflori ca ciupercile dupa ploaie. Pentru molii, mirosurile emanate de acesti paraziti sunt ca aromele adaugate in mancarea noastra de zi cu zi. Ca sa nu mai spun ca pata prospata de cafea de pe perechea preferata de pantaloni pusa la un loc cu expresia “las’ asa” va face ca pata, peste un an, sa devina una cu materialul. Ca rezultat la primavara nu vei ramane decat cu doar cateva camasi, o pereche de pantaloni si o jacheta. Moliile si petele saracesc garderoba negresit, de fiecare data.

2. Verifica buzunarele

Asta ca sa te asiguri ca nu ai lasat accidental inscrisuri importante prin buzunare: citatiile in procesele penale, facturi, chitante, biletul castigator la loto. Poti lasa de prasila ceva maruntis. Sigur te vei bucura cand ii vei descoperi peste un an. Prefera “depozitele” in dolari. La noi nu se stie – moneda s-ar putea schimba peste un an sau peste o ora. C-asai la noi. Nu uita sa inchizi toate fermoarele si toti nasturii. De peste tot.

3. Repara hainele deteriorate

Daca nu o vei face ACUM, sigur vei regreta amarnic la inceput de mai. Ar fi pacat. Atunci cand toti vor zambi si se vor imbratisa in hainele lor stralucitoare pe sub cate un ghicel, tu vei plange tragand dupa tine paltonul tau rupt la umar.

Aaaaa….sa nu uit ceva. Aparte de haine, dar la fel de important – daca dulapul tau nu mai miroase la fel de proaspat ca in ziua achizitiei a esenta de brad, reinoieste-l cu un smirghel fin. Uita de reclamele la produsele sofisticate de curatat. Natura le are pe toate.

4. Tine pantofii de vara la indemana

Asta numai ca sa le dai o mana de ajutor din cand in cand. Adica sa le aplici cate un strat generos de grasime animala sau crema consistenta pe toata suprafata lor, pentru a nu regasi peste cinci luni suprafete crapate sau talpi uscate si deteriorate.

5. Fereste hainele depozitate de soare

Chiar nu conteaza unde le depozitezi – in sifonierul cel mai umbros, sub pat – incearca sa le tii departe de contactul direct cu razele soarelui. Altfel le-ai crea indirect un aspect vintage. Este de dorit ca depozitarea sa se petreaca in vacuum.

6. Cumpara huse si umerase adecvate fiecarui fel de haina

Depoziteaza costumele, jachetele si pantalonii in saci de muselina sau fibra textila. Hainele vor respira in voie pe parcursul depozitarii lor. Aceste materiale vor tine departe atat insectele nedorite cat si praful.

7. Pune tricourile si tesaturile in cutii

Le poti folosi pe cele din comert. Cu un singur amendament – perforeaza cu o surubelnita, ici si colo, cutiile pentru ca aerul sa circule in voie. Nu uita sa le asezi intr-un loc unde aerul circula nestingherit, fapt ce va preveni umezeala.

8. Poarta-te frumos! – sunt hainele tale

Nu indesa hainele in saci sau cutii. Aseaza-le in ordine: hainele groase primele, urmate de cele cu texturi usoare. Daca ti se pare ca ai posesii pretioase intre haine, incearca cate o bucata de hartie pergament (non-acida) intre piesele vestimentare.

9. Mascheaza mirosul apetisant de lana cu mirosul de cedru sau lavanda

Trebuie sa fii un bun strateg in lupta cu moliile. Asa cum spuneam anterior, este bine sa reimprospatezi mirosul natural de lemn al sifonierului printr-o smirgheluire usoara. Daca nu ai smirghel, cumpara lavanda. O gasesti la raioanele de specialitate sub forma de bilute sau mici saculeti. Alege-le pe cele cu miros tare, intepator.

10. Scoate hainele la aer si lumina inainte de depozitare

Lumina puternica ucide larvele de molie. Sub aceasta indrumare, incearca sa scuturi bine hainele si sa le lasi cateva ore in soare inainte de a le depozita.

11. Arunca sau doneaza hainele pe care nu le-ai purtat vara asta

Sigur nu le vei purta anul viitor. In plus, castigi spatiu in garderoba. Nu de alta, dar stiu ca sotia (prietena) ti-a lasat spre folosinta doar trei din cele cincisprezece rafturi.