Acest accesoriu ma fascineaza de ceva vreme – nu stiu sa spun daca e aerul pe care il degaja, extrasa fiind, vizual, din contextul tinutei sau aerul ei mediteranean. Unul sau celalalt motiv m-au facut sa caut cu inversunare zilele acestea acest gen de accesoriu – am identificat cu greutate unul corespunzator. Dar, in cele din urma, am gasit – maron inchis, din piele impletita, catarama aurie, talia mea.

Merge purtata de minune alaturi de o pereche da pantaloni scurti din bumbac sau in, la mare sau in oricare dintre locatiile ce presupun asocierea apei si soarelui. Da o nota de chic tinutei. Din ce cunosc, egiptenii, iar mai apoi romanii se incingeau cu astfel de modele de curele. Fabricate, de obicei din piele de vita, dar si din piele de caprioara sau mai rar de iepure, curelele din piele definesc una din zonele de atentie ale tinutei masculine – zona mediana. Nerecomandate, sub nici o forma, persoanelor supraponderale, dat fiind ca sectioneaza brutal trenul superior, respectiv cel inferior. Pentru cei plini de viata exista si varianta din piele de strut sau aligator.

Daca ai intreba un britanic dedicat despre haine, ti-ar raspunde foarte scurt ca el stie despre hainele barbatesti ca se sprijina pe cap si pe umeri. Adica pantalonii, conform scolii britanice vor fi intotdeauna sustinuti de bretele, iar nu de curea. Dar noua ne plac italienii si curelele lor, chiar impletite, alaturi de o pereche de pantaloni rosii, mocasini, o camasa cu guler moale si un blazer din in. Si o mare pereche de ochelari de soare pe nas.

Aici incepe frumusetea povestii – vei fii mereu prins in repetitivul si alienatul gest al potrivirii curelei cu pantofii. Excelent. Este un principiu pe care ar trebui sa il cunosti in mod obligatoriu. Dar ce te faci cand parasesti zona pe care o exersezi zi de zi, respectiv zona business si esti nevoit sa migrezi, in week-end sau concediu catre zona de casual sau smart casual? Iti spun, din start, ca toate curelele clasice din piele pe care le detii nu fac fata tinutelor pentru timpul liber.

In fapt, e simplu de observat ca o pereche de chinos se insoteste mai greu cu o curea neagra, sobra, confectionata din piele mata. Si numai pentru ca porti pe cap sapca din in si un tricou polo, respectiv o pereche de mocasini fara soseta. Firescul, in acest caz, este cureaua impletita din piele.

Nu spun aici ca face casa buna cu un costum clasic masculin, dar te va salva de toate situatiile corporatiste ce presupun “tinute lejere”. Este indicat sa detii in garderoba cel putin doua exemplare: una neagra si cealalta maron, pentru a putea asorta in consecinta. Modelul ales de curea ar trebui sa fie unul destul de lat, mat, fara aplicatii sau zorzoane si imprimeuri. Nu de alta, dar cureaua impletita, in forma ei clasica, e treaba de oameni mari.

Accesoriul de astazi este in linia investitiilor pe care un barbat ar trebui sa le faca. In echivalent, cureaua impletita din piele se constituie intr-un depozit pe termen lung.