Exista varianta in care gatul ti-e prelung si face nota discordanta de restul reperelor personale, stricand, cumva, proportiile. Acest fapt se poate corija. Demersul nu este unul dificil – presupune, insa, o cautare asidiua a unui anumit fel de camasa, mai putin prezenta pe rafturile magazinelor din Romania, acolo unde modelele, in majoritatea lor au un guler regular, ascutit si mic, de parca noi toti am fi barbati mici, grasi si cu gaturi scurte.

Camasa cu guler inalt a aparut in Romania acum ceva vreme, in perioada contemporana, adusa de prin Milano, direct din magazinele Cavalli si Versace. Evident, interpretata gresit ca si reper vestimentar, a intrat pentru prima data in garderoba celebrilor manelisti. Astfel, imaginea i-a fost afectata grav. Asa cum a fost afectata ca imagine, prin insasi posesorii de astfel de automobile, marci precum BMW, Audi sau Merccedes. Aici nu sunt lovit de vreo doza mare de discriminare, ci doar de o mare doza de realism. In original, ca si marcile celebre de automobile invocate, o camasa cu guler inalt ar trebui sa aiba in fundal cel putin o strada pavata si un decor de, macar, inceput de civilizatie.

Revenind la functionalitatea sa, camasa cu guler inalt, fie ca poseda un nasture sau doi pe stei, ii ajuta din plin pe cei cu gatul lung. Sau pe cei cu gatul lung si subtire. Adauga volum sub zona maxilarului si atenueaza din inaltime. Taietura acestui guler poate fi una alungita, caz in care cravata va prezenta un nod ingust. Pentru modelele de guler inalt taiate in unghi desfacut, nodul cravatei va fi unul mai voluminos.

Un exemplu vizual la indemana, dat de catre specialistii in domeniu, este genul de camasa purtat in vestimentatiile sale de catre Tom Wolfe, celebru scriitor si publicist american (personajul din imagini). Cu o constitutie ascetica, Wolfe a stiut sa mizeze intotdeauna castigator pe costumele la doua randuri, camasile cu guler inalt si accesorizare corespunzatoare, pentru a distrage atentia de la reperele sale fizice. Fapt despre care nu am observat sa se intample vreodata cu, spre exemplu, Woody Allen. Dar nu e timpul pierdut.