Atunci cand temperaturile se vor ridica bine peste 30° Celsius, iar tu ramai in continuare un fan inrait al purtarii costumului, una dintre variantele la indemana ramane costumul alb.

Fie ca e confectionat din bumbac sau in, iar culoarea sa face nota discordanta cu restul nuantelor costumelor tale, asta nu il face cu nimic inferior unui costum clasic. Daca e sa alegi vreodata un astfel de costum, chiar ar trebui sa dai o si mai mare importanta detaliilor pe care le implica linia cusaturii, forma umerilor sau linia taliei. Daca un costum din cele ale gamei clasice – bleumarin, gri, negru – va reusi de cele mai multe ori sa ascunda mici imperfectiuni, un costum alb, stralucitor le va scoate clar in evidenta.

Costumul alb nu este un costum pretabil zonei office. Se incadreaza mult mai bine in zona casual, funky. Chiar daca ramane, prin constructia sa, un costum. Desi nu poate participa la negocieri sau tratative in marile cladiri de sticla, nu poate fi catalogat sub nici o forma ca ruda saraca si orfana a costumelor. Ar trebui sa reprezinte prima alternativa pentru participarea la ceremoniile desfasurate pe perioada verii, fie ca acestea sunt ample ceremonii oficiale – nunti, botezuri, fie ca e vorba de un cocktail restrans, cu o suma redusa de invitati.

In alta ordine de idei, nu e o norma obligatorie purtarea ambelor piese ale costumului. Sacoul costumului alb poate fi oricand alaturat cu mare succes unei perechi clasice de blugi. Mare atentie insa la alegerea perechii de blugi in discutie – acestia ar trebui sa fie un model clasic, bleumarin, drept, apropiat de picior, ca si croiala, fara imprimeuri sau accesorizari extreme. Dintr-o singura ratiune – sacoul este cel care, in acest caz, da nota intregii tinute, iar nu perechea de blugi. Poti adauga, spre completarea compozitiei, o pereche de mocasini sau loaferi din piele intoarsa si o curea impletita din piele. Deodata, parca, incepi sa faci parte din filme turnate la malul Mediteranei.

Daca fundalul este alb, deci generos spre alaturarea de combinatii fistichii, nu inseamna ca trebuie sa si procedezi ca atare. Asa cum spuneam, linia costumului ar trebui sa fie identica cu linia simpla a unui costum clasic, cusut la un rand, de preferinta cu doi nasturi frontali. Multi cad in capcana alaturarii camasilor electrizant colorate, in cele mai vii si aprinse culori, langa albul generos. Nu se face. Pastreaza o nota de eleganta decenta, alaturand camasi uni, in culori pastelate, din nuante stinse, aproape nedefinite. E mult mai bine asa.

Camasile ar trebui sa nu fie unele foarte casual sau foarte ceremonioase – nici unele, nici celelalte nu cadreaza pe fundalul costumului alb. Camasile simple, uzuale, din bumbac foarte subtire, cu guler regular sunt cele indicate. Lasate deschise, chiar la doi nasturi in partea superioara, creaza desenul corect al ansamblului.

In partea inferioara, dat fiind anotimpul, pantofii pot fi purtati la acest gen de costum si fara sosete. Nu tine de trend, doctrine in ale vestimentatiei masculine sau de moda. Tine strictamente de comoditatea si functionalitatea pantofului, care, in acest caz special – caldurile extreme – lasa piciorul sa respire. Evident, vei alege pantofii specifici anotimului de fata – mocasini, loaferi, pantofi din piele intoarsa. Sunt de evitat pantofii din piele groasa, cu talpa rigida sau pe cei ce poseda catarame sau accesorii metalice voluminoase aplicate – nu sunt din acelasi film. Tinuta ar trebui, per all, sa exprime lejeritate, aerisire. Intregul ansamblu, astfel compus, ar trebui sa fie unul racoros.

Accesoriile ar trebui sa fie reprezentate de o batista de in sau matase in buzunarul de la piept al sacoului, de o curea din piele impletita sau de un ceas pretios, dar simplu in desenul sau.