Stiu, e mereu o alegere grea. Mai ales, prin prisma faptului, ca nu ai mereu un centimetru la tine. Ar fi ciudat sa-l porti. Dar, sa stii ca s-ar putea sa-ti serveasca la anumite momente date.

Spre exemplu, atunci cand masori manseta pantalonului. Reprezinta, in ansamblul vestimentar finalizat, impreuna cu pantofii, unul din centrele de interes, pe care ar trebui sa le studiezi cu atentie.

Care este, insa, latimea adecvata a mansetei pantalonului?

Tatal sau unchiul tau iti vor raspunde ca manseta pantalonului ar trebui sa acopere consistent pantoful, lasand la vedere doar varful acestuia – undeva intre 28 si 30cm. Nu e nimic gresit in acest sfat, daca am fi in anii ’70, anii de glorie ai pantalonilor evazati. Sau te-ai afla, cumva, la Vama Veche printre blugii evazati cu aplicatii florale, bucurandu-te de valuri, atmosfera hippy si lume aparte.

Daca vei intreba un adolescent, iti va raspunde ca latimea corecta a pantalonului e undeva intre 9 si 15 cm, in varianta pantalonului foarte lipit de partea inferioara a gambei, lasand la vedere cu generozitate “noul model” de pantof sport.

Exista o serie de alegeri si in arealul pantalonului clasic, ce ne duc spre aceeasi zona.

Sustin ca vom vorbi despre aceste vremuri, peste ceva vreme, ca despre anii inceputului de secol XXI si influentele lor trecatoare.

Pentru a-i recunoaste usor pe rafturile magazinelor, cele trei tipuri de manseta ar trebui sa corespunda celor trei tipuri de pantalon: wide, regular si slim (cu varianta extrema, skinny).Iti recomand, cu mare caldura, regular.

Vei regasi, in plus, mai ales la blugi, varianta boot-cut, pantalon cu o latime a mansetei ce acopera zona mediana (carambul) a cizmei.

Incadrez cele doua tendinte, in gama de trend-uri absolut sezoniere. Ramane in picioare, peste orice fel de tendinte si mode trecatoare, pantalonul clasic, cu sau fara manseta, a carei latime acopera elegant zona sireturilor pantofilor, lasand maiestuos la vedere tocul acestora si partea frontala.

Fara putinta de tagada, l-am intalnit si in perioada interbelica, si in anii ’50, si in anii ’90. Si mai ales acum, cand clasicul in domeniul vestimentar masculin, inclusiv in domeniul latimii mansetei pantalonului, revine in forta.