O sa spun un “NU” raspicat, pe toata linia: barbatul nu poarta blanuri.

Chiar daca temperaturile scad amenintator sub zero grade. Exista o suma de alternative, care lasa loc la tot felul de materiale si alegeri: pardesie din lana, casmir, cojoace, haine din piele. Nu ca as fi deghizat in militant PETA, dar un barbat nu poate purta o blana, indiferent de croiala acesteia.

In cazul in care o face, risca mult prea multe. Primele sperieturi le-ar provoca in randul femeilor pe care le intalneste in ziua cu pricina. Reactiile ar cuprinde toata gama de expresii feminine, de la idicari de spranceana pana la “…ti-am spus, fata, ca nu e bun la pat…”.

Daca intamplarea purtarii de haina din blana s-ar petrece peste Ocean, ai fi foarte usor asimilat imaginii de proxenet cu notorietate. Iar aceasta marca e greu de inlaturat, daca asortezi tinutei un ghiul din aur masiv sau platina si o palarie cu boruri foarte late, de care atarna fantezist o pana de paun multicolora.

Nu conteaza daca pe model scrie ca e destinat barbatilor. Evita-l! Hainele din blana raman apanajul doamnelor si una din placerile vinovate ale acestora, alaturi de diamante. Lasa lucrurile asa cum sunt si nu forta nota.
Vei invoca, probabil, faptul ca exista zone cu temperaturi foarte scazute, in care barbatii sunt imbracati din cap pana in picioare in blana. Da, e cazul Laponiei sau al tinuturilor arctice. Dar acolo civilizatia e prezumata, nu manifesta, iar temperaturile foarte scazute aduc in prim plan functionalitatea hainelor, iar nu latura lor estetica.

Asemenea, vei invoca faptul ca ai in memorie imaginea voievozilor sau boierilor purtatori de hlamide din vulpe alba, innobilate cu pietre pretioase sau a unor blanuri de samur aduse in Tarile Romane de negustorii din Cracovia.

Vremurile acelea, interesante dealtfel, au apus. Au ramas, ca reminescente, gulerele din blana atasate pardesielor clasice, ce dau acestora o nota maiestuoasa, pompoasa. Votez pentru.

Mai nou, jachetele casual au preluat si ele blana pentru a captusi glugile – apara purtatorul de intemperii si vantul puternic. Si aici am un vot pentru – aduc o nota chic tinutelor casual, putand fi asortate cu mare succes chiar si tinutelor ce presupun purtarea cravatei, pe toata perioada iernii.

Exista, in discutia de fata, o abordare gresita, din punctul meu de vedere. Unii se manifesta ca atare pentru a imita un original care, la randul sau, incearca, la intervale determinate, sa lanseze noi curente in cultura Hip Hop.

Ai vota pentru?