Mi-am facut un ritual de ceva vreme din alergatul in jurul lacului Herastrau. Acum inghetat, dar foarte placut vederii. Este, asa cum imi confirma doctorii, analizele si prietenii, un bun exercitiu de care ma tin de ceva vreme si care da roade pe toata linia: ritm cardiac corect, somn linistit, digestie completa, tonus mucular mult mai pronuntat. De ceva vreme am observat un efort pronuntat al plamanilor, dat fiind temperaturile scazute, asa ca am deschis manualele si indrumatoarele pentru sportivi si am aflat ca ar trebui sa fac urmatoarele in momentul in care ma dedic alergarilor prin zapada:

1. Straturile de haine pe care le porti sunt absolut importante – evita-le pe cat posibil pe cele din materiale sintetice – nu fac decat sa te faca sa transpiri abundent, sa lase caldura sa iasa din interior si sa-ti dea o raceala sora cu moartea. Prefer ca echipament, in ordinea straturilor un tricou din bumbac un pic mai lung decat unul regular, care sa-mi protejeze zona inferioara a spatelui si zona rinichilor, peste care pun o bluza cu maneca lunga, pentru o protectie sporita a zonei plamanilor. Peste cele doua straturi, un hanorac, a carui gluga imi va proteja capul acoperit, evident, de gluga acestuia Ultimul strat este reprezentat de o jacheta sau vesta hidro-izolanta, care sa nu permita intemperiiloe sa patrunda in straturile inferioare. Picioarele imi sunt acoperite de pantaloni dublati, iar pentru alergare folosesc bocanci soldatesti. Stiu ca voi primi critici de la cunoscatori in ale fitness-ului, dar dupa cel putin 5 sedinte de alergare prin gheata si zapada, sunt absolut multumit de ei.

2. Protejeaza-ti extremitatile – nu ies din casa sa alerg fara un fes bun, dublu, din lana sau fleece si o pereche de manusi. Le prefer pe cele fara degete, dat fiind ca in timpul alergarii, corpul atinge temperaturi confortabile. In picioare port sosete din lana, mai inalte si mai groase decat cele pentru sezonul ploios, de toamna. De ce se acopera bine extremitatile? Pentru ca acestea sunt locurile pe unde corpul pierde cel mai usor caldura, iar pastrarea unei temperaturi constante, cu plus, pe tot parcursul alergarii, este o necesitate.

3. Alege-ti un traseu cunoscut – iarna chiar nu-i ca vara. Va trebui sa stii exact, pe tot parcursul alergarii tale, in ce pozitie geografica te aflii, la ce distanta de casa. Pe zapada sau gheata se aluneca foarte usor, asa ca accidentele se pot intampla la tot pasul. Iarna este un anotimp in care vizibilitatea este scazuta – este astfel dificil sa vezi foarte bine la distanta sau sa fii reperat vizual in cazul unui accident.

4. Fa o incalzire completa si sustinuta – ar fi bine ca in acest sezon sa insisti pe partea cu incalzirea, oricum obligatorie si sa plusezi la intensitate si durata. Tendoanele, incheieturile si musculatura au de suportat eforturi mai pronuntate decat in cadrul unei alergari pe teren uscat, in perioada verii.

5. Gandeste-te la plamanii tai – nu ignora faptul ca in mediul in care alergi temperaturile sunt cu minus. Sistemul respirator tinde sa lucreze mai greu, iar asta o vor simtii cel mai tare plamanii. Am facut greseala sa alerg de un numar de ori fara a avea gura acoperita. Durerile din piept au persistat cateva ore dupa ce am oprit alergarea. Solutia sta in acoperirea gurii cu un fular sau achizitionarea si purtarea unei cagule, specifica schiorilor sau trupelor de interventie. Gasesti asa ceva spre cumparare in magazinele ce comercializeaza produse de natura militara.

6. Hidrateaza-te – probabil faptul ca nu vezi transpiratia curgand siroaie pe tine, te va face sa-ti imaginezi ca efortul depus este mai putin pronuntat decat intr-o zi de vara. Nimic mai eronat. In fapt, sedintele de alergare pe perioada iernii supun organismul la un efort mult mai pronuntat. In plus, aerul dimprejur este mult mai uscat, lipsa de umiditate afectand starea de hidratate a organismului. Astfel, este indicat chiar consumarea unei mai mari doze de lichide in acest sezon.

7. Seteaza-ti o distanta – ar fi foarte barbateste sa-ti setezi un traseu pe care il parcurgi in zilele cu soare, indiferent daca acesta masoara 1 km sau 10 km si sa incerci sa parcurgi aceeasi distanta si in zilele reci. Ar fi un alt examen luat.

Am publicat articolul de fata pentru ca in dreapta mea turuie plictisitor un televizor care anunta iarna si manifestarile ei ca pe niste nenorociri. Eu am crescut cu zapada de peste 1m in copilariile mele ca si cu ceva incantator. Am depasit inaltimea zapezii si viscolurile de altadata si m-am facut baiat mare. Ce naiba, te sperie o pala de vant si o zapada de 1 m??!! Zoe, fii barbat si alearga prin zapada!