Inainte de orice, pe lumea asta e bine sa fii proprietar. Fiind proprietar, poti sa ai pareri. Si cum parintii nostri ne-au invatat prprietari, tare nu convine acest fapt conducatorilor si tare ne vor chiriasi. Daca se poate, la un moment dat, chiar chiriasi in propriile case prin executare silita sau expropriere. Ti se pare ca bat campii? Gandeste-te ca lumina e de la italieni, apa de la francezi, gazele de la rusi. A semnat guvernul Nastase, odata, demult, pentru vanzarea catre straini a acestor servicii. Dar nu-i nimic. Chiar daca facturile cresc exponential si datoriile se aduna, cu risc de executare a proprietatii mai repede decat ai crede, noi rezistam, nu? Acum scenariul e mai plauzibil? Nu de alta, dar chiriasii nu au pareri – chiriasii au de platit o chirie.

Si stii de ce? Pentru ca sub stindardele libertatii – a fi si a avea, sleahta, de dreapta sau de stanga, pe care o ai in fata, iti da voie de aproape 30 sa fii ce vrei – artist, spirit liber, antreprenor, fluturas, dar NU ITI DA VOIE SA AI. SINGURII CARE AU VOIE SA AIBA, SUNT DOAR EI. De ce?  Pai cum sa ai fara sa te lauzi in fata celui sarac si asuprit. Si asta e jocul lor mizer, deja la a 4-a generatie, dupa ’47 incoace.

Altul e subiectul zilei. Stai in chirie, da? Afla ca esti stapan pe locul ala cat esti in chirie si proprietarul nu are cum sa intre in casa fara voia ta. Spun asta pentru ca am vazut din studentie incoace, tot felul de comportamente de gen.

Sa tii minte ca atata vreme cat esti chirias ai posesia si folosinta bunului, parti componente ale dreptului de proprietate. La proprietar ramane doar dispozitia, gen poate vinde bunul cand doreste.  Foloseste-te de informatia asta.

Dincolo de teorie, in practica, cei care spun ca inchiriaza case sau locuinte in Bucuresti, cu rare exceptii, inchiriaza niste traume de imobile, la niste preturi mult peste adevarul zonal. Stiu ca in Londra o casa este 2000 lire si in Italia 1000 Euro. Mai stiu ca venitul mediu acolo este de 3000 Euro, iar casa scoasa pe piata pentru inchiriere, are toate datele: este CURATA, RENOVATA LA ZI, MOBILATA SI UTILATA, etc.

La noi ca la nimeni – tot felul de ligheane si pesteri  sub forma de locuinte sau spatii de inchiriat, prezentate de tot felul de dubiosi sau neaveniti – agenti sau prprietari. Reveniti-va! Grow-up! Dati cu matura in curte si de trei ori cu bidineaua prin casa si apoi numiti-l spatiu de inchiriat.

Centrul Bucurestiului, desi motivant ca zona, are spatii vechi, decrepite, cele mai multe in mana unor proprietari care ori n-au mai investit in case, ori nu au putere financiara sa o mai faca, ori se prabuseste deja casa pe ei. Poti negocia astfel de imobile, in conditiile in care te angajezi in contrapartita chirie, sa renovezi interiorul.

In nord e frumos si scump. Imobile multe, construite de multii golani ai orasului, in primul val sau de fonduri de investitii ulterior. Mai nou, am auzit ca scad si ei la pret. La pod Pipera, stiu ca spatiile de birouri clasa A sunt ofertate cu 4 Euro/ mp fata de 20 in vremurile bune. Pipera, you’re going down. Se ridica puternic, pe zona birouri, zona Basarab-Grivita.

Berceni, Drumul Taberei, MIlitari? Cartiere dormitor. Recomand negocierea chiriei la sange, pornind de la injumatatirea ei.

Iti spun doar ca preturile sunt inventate si construite din neant prin stiri de presa. Ele sunt cifre usor de combatut de un cap luminat. Da-le peste cap sistemul volatil! Fii baiat destept!

In urmatoarele seminare la care te invit sa participi iti voi povesti cum ATITUDINEA NASTE APTITUDINEA, chiar si legat de a te descurca in Bucuresti. Abia astept sa te cunosc, asa ca lasa-ti datele tale – telefon si email – ca sa sa te anunt cand vor fi urmatoarele evenimente:http://www.domnideromania.ro/contact/