Iti spun eu, te imbraci de la foarte corect la foarte gresit. Depinde de individ. Si mai depinde si de ce-ai invatat pe acasa. caci, odata demult, meseria asta de politician se mostenea din tata in fiu. Sau fraiele puterii si dicursurile politice erau preluate de oameni in uniforma, care aveau deja etalata traditia unei discipline vestimentare.

Mostenita sau nu, invatata de la familie sau consilieri personali, tinuta politicianului este una aparte, desi de aici, de departe, pare aceeasi: costumele din zona sigura de gri si bleumarin, cravate anoste, innodate gresit de cele mai multe ori, pantofi buni si nu prea. Si asta in ideea in care te indrepti vertiginos spre “a sluji poporul”. Da, e ok, am inteles demult ca nu este asa. Dar tu, draga politicianule, trebuie sa-ti pledezi cauza in fata poporului. O faci coerent si consistent vizual de fiecare data?

Ar trebui, in primul rand, sa intelegi ca exista radacini si in aceasta “tinuta a politicianului”. Ma gandesc la imaginile faraonului si ale tinutelor sale fastuoase din apogeul culturii egiptene sau la toga romana din materiale pretioase din forul roman, acolo unde s-au pus bazele retoricii publice de astazi, asa cum ne aduce aminte in trei volume sublime Quintilian.

Si ce izbanda mai mare decat sa primesti girul alegatorilor tai. Mi-a placut de-a lungul vremii privirea viitorilor lideri cand, dupa declamatii spectaculoase, poporul din fata emitentului de idei si opinii devine o plastilina maleabila. Sa nu uiti niciodata, viitorule politician: inainte sa deschizi gura, pentru ca mesajul tau sa ajunga la urechile alegatorilor, prima ajunge imaginea, desenul tau vestimentar.

De aici vom incepe o discutie larga, pe mai multe episoade, in care cel ce candideaza pentru o functie publica sau cel care este deja membru activ al vietii politice va trebui sa joace cartea vestimentatiei corecte, pentru fiecare dintre situatiile pe care le presupune drumul prin politica: de pregatirea vestimentatiei pentru discursurile in provincie, pana la pregatirea vestimentatiei pentru intalnirile la nivel inalt, trecand prin ajustarea combinatiilor vestimentare pentru variile intalniri si participari la evenimente in campania electorala.

Nu este nici pe departe un domeniu simplu, asa cum am putea tinde sa concluzionam la o prima analiza. Ai, cateodata, mai putin de 20 de secunde pentru a placea celui din fata ta si a-i “fura” votul cel atat de necesar. Hainele tale vor fi prietenele tale pe tot acest parcurs. Ca sa facem impreuna o avanpremiera a abordarii subiectului, promitem solemn sa vorbim aici despre: feluritele culori ale cravatelor si mesajele pe care acestea le transmit alegatorului, momentele cand este bine sa apari cu doamna ta si ce trebuie aceasta sa poarte, pentru ce modele de pantofi optezi in vizita de lucru la Caracal si la Sibiu, cate palarii sa ai cu tine, ce model de ceas si unde, cate culori sa porti pentru a spune frumos povestea partidului, cand sa dai jos sacoul, etc, etc. Subiectele pe tema data sunt mii. Le vom trata pe fiecare in parte cu diligenta si atentia la detaliu de care am data dovada si pana acum pentru o Romanie politica mai curata si mai frumoasa. Macar vestimentar.

Demersul pe care il incep astazi are ca fundal propunerea unuia dintre clientii mei dragi, om politic activ, ce m-a rugat sa dau o mana de ajutor imaginii sale. Pana la acest moment dat, toate demersurile noastre au fost de bun augur: am scurtat manecile cele lungi ale blazerelor, am ajustat toate camasile, am renuntat la curea (din cauza protuberantei frontale pronuntate), am achizitionat cateva perechi de butoni de calitate si doua ceasuri sanatoase si am pus pe lista de donatii pantofii cu talpa lipita. Suntem la trei sferturi din drum, dar sigur vom atinge cu succes destinatia finala.

Ca sa te tin alert, iti spun de pe acum ca o cravata visinie si una gri deschis transmit alegatorului doua mesaje total diferite. ca sa nu mai spun ca pe lista analizelor noastre vor fi: Helmut Kohl, Sarkozy, Vladimir Putin, Berlusconi, Haider, Vadim, Nastase, Tony Blair, Titulescu, Carlos Menem, Fidel Castro si multi, multi altii. Sa nu uit – student fiind la drept, prin anul II, iar corpul nostru profesoral fiind majoritar PSD-ist: Adrian Nastase, Antonie Iorgovan (RIP), Ioan Neagu, Viorel-Mihai Ciobanu, noi astia mai buni la carte eram trimisi la circumscriptiile PSD de sector pentru a oferi consultanta gratuita cetatenilor in week-end. Am nimerit la sectorul 5, unde organizatia locala era condusa de Vanghelie, actual primar de sector. Dupa o primire amicala, o masa calda si treminarea sedintelor de consiliere, sus-numitul ne-a intrebat sec, pe noi astia “cu facultate”, de ce ar intra un om in politica. Raspunsurile au fost varii – de la invocarea citatelor din Rousseau pana la fragmente din biblie. Raspunsul “corect” a venit tot de la cel care pusese intrebarea – parca-l vad si azi – “..in politica te bagi pentru bani sau pentru bani. Cine se baga pentru orice altceva da dovada de retard.”. Asa ca, viitor sau actual politician, pregateste-te pentru aventura vietii tale.

Onorata instanta si draga privitorule, aici imi inchei pledoaria de astazi. Ne vedem la o data viitoare cu dezvoltarea subiectului de fata.