Am tot tacut, dar mult mai bine iti spun. Ca sa te feresti de asa ceva, atunci cand apare.

Dandy, in expresia lui materiala ca si in descrierea de dictionar, e ceva complex. Presupune niste atuuri, veleitati, cunostinte si aptitudini ca barbat. Nu o sa intru in descrieri si amanunte acum, literatura de specialitate abunda in explicatii – de la Beau Brumell la Ion Tiriac.

As vrea, insa, sa trasam niste linii:

Prima – si este una groasa – este diferenta majora dintre cine este dandy si cine se preface, cazand repede in ilar. Pai se prefac cam toti de pe la noi, spre exemplu. De ce? In primul rand, multi nu au implinit varsta. Si daca mi-o vand pe aia cu atitudinea conteaza, rad cu gura pana la urechi, fac o pauza si mai rad o tura in hohote. Nu de alta, dar sunt de ras, undeva intre 20 si 30 ani cu vestute si basmalute si fustite si biciclete fancy si ecologisti si ochelari vintage si sosete colorate si as putea continua pana dimineata. Acela nu e dandy in Romania. Acela e doar paiata. Si ar fi mai cinstit sa iasa in piata publica si sa faca un ban din improvizatie. Intr-o ordine a firii, logica si simpla, asta cu dandy vine dupa muuuulta vreme de exersat testosteron. Nu are cum sa apara inainte. Pentru ca altfel seamana cu o nastere cu picioarele inainte, unde fatul nu prea are sanse de supravietuire.

Apropo de partea financiara, un dandy o are mereu rezolvata. E mostenitor sau a dat lovitura cumva. In plus, poseda o meserie cu baze solide si aplicate si abia apoi se fandoseste in niste haine alese. Pana la a-ti face poze si selfiuri cu alti barbati, ar cam trebui sa treci pe la multe femei ca sa inveti si partea asta din viata. Pentru ca in spatele ochelarilor de soare trendy si cool, e o pereche de ochi cam goi, cu viata putina in ei. Si cu buzunarele goale. Si e pacat sa antedatezi o perspectiva a ta, imitand-o in prezent sub forma unui wannabe.

Sa te manifesti dandy in Romania, e foarte in plus. Ce vinzi? Ce castigi? Unde sa te manifesti dandy? Cu shaormeria Dristor pe fundal? E tara gresita pentru germenii unui fenomen de gen. Da, unui dandy ii serveste decor. De principiu, cel al unei civilizatii. Daca te duci in jungla purtand joben si esarfa colorata, intai vor rade babuinii, zgomotul va atrage leii si vei fi mancat. Caci jungla e spatiul asta si hainele corecte sunt altele.

Mai e ceva – daca grupul asta de barbati ar reprezenta contraponderea invaziei de gay din industria modei si ar duce stindardul barbatiei la alte cote, as fi fericit si i-as sponsoriza. Dar cand ii vad ca nu li s-a uscat coaja pe ou si tot de mana se tin, ametesc asa, usor. Cred in cei tineri. Dar cred in cei puternici, cu manecile suflecate, cu munca in sange, cu drive si cu umeri lati. Cei care se aduna, cand se aduna, sa schimbe ceva, nu sa pledeze pe domnisoarele si sa-si faca poze. Asta e mai putin barbateste.

In urmatoarele seminare la care te invit sa participi iti voi povesti cum ATITUDINEA NASTE APTITUDINEA, chiar si legat de a te imbraca in forma ta cea mai buna. Abia astept sa te cunosc, asa ca lasa-ti datele tale – telefon si email – ca sa sa te anunt cand vor fi urmatoarele evenimente:http://www.domnideromania.ro/contact/