Incerc sa te scot din blugi de ceva vreme. Astazi voi mai adauga cateva elemente pledoariei pentru purtarea pantalonilor din stofa. Cele spuse astazi se adreseaza barbatilor de toate varstele, ocupatiile sau dimensiunile. De ce sa-i porti? Pentru ca toti poarta blugi, iar tu vrei sa iesi cumva in fata. Asa mi-ai spus candva.

Iata cele cinci optiuni ce te vor ajuta sa-ti improspatezi garderoba:

1. Pantalonii din flanel (lana groasa) – detin o pereche de vreo trei ani. Au croiala blugului, dar prezinta buzunare laterale, exact ca ai unei perechi de pantaloni de costum. Sunt absolut comfortabili, flanelul fiind un material moale, ce urmeaza elegant linia corpului. Nu este nici pe departe cel mai pretios dintre materiale, dar face fata cu brio zonei casual. M-am uitat imprejur si am zarit nuante diverse de pantaloni din flanel la cei ce au devenit in timp furnizorii mei: nuante de grena, antracit, gri petrol sau crem inchis. Am descoperit in prietenia iscata peste ani cu prezenta pereche de pantaloni ca sunt perechea spre care intind mana cel mai des toamna, iarna sau primavara. Sunt de un gri inchis si prin insasi culoarea lor devin foarte versatili, fiind alipiti usor multor combinatii cromatice de sezon. Ii gasesti in specificatiile de pe eticheta ca wool, flannel trousers.

2. Pantalonii din material reiat – variaza ca finisare intre sapte fire trase pe o latime de trei centimetri, pana la saisprezece fire trase pe aceeasi latime. Cu cat mai densa cusatura, cu atat mai usor in greutate si textura pantalonul. Cele cu tesatura mai deasa sunt considerate mai tineresti, mai confortabile. Din aceasta gama te sfatuiesc sa alegi un exemplar maro inchis sau bleumarin. Au specificat pe eticheta corduroy pants.

3. Pantalonii din catifea – hei, nu te gandi la catifea ca la materia prima pentru draperiile grele. Aici vorbim de un bumbac mai gros, satinat ce are o stralucire si o moliciune aparte intre materialele de sezon. Imi plac de departe cei in nuante de olive, brun roscat sau gri foarte inchis, dar tu ii poti alege in orice culoare specifica sezonului. Nu stii ce culori are sezonul? Coboara din masina si plimba-te prin parc. Orice parc. Si uita-te atent imprejur – ceea ce vezi e toamna si culorile ei. In original – moleskin trousers.

4. Pantalonii din tercot – sunt denumiti generic astfel, tercotul reprezentand la originile sale orice fel de material ieftin, rugos si rezistent din care se pot croi pantaloni trainici pentru munca in aer liber. Ii poti gasi mai peste tot, la marii retaileri in nuante de gri sau maro. In denumirea britanica – whipcords, cavalry twill.

5. Pantalonii din lana groasa in amestec (sau nu) cu casmir – sunt o specie aparte dedicata celor foarte indragostiti de zona elementelor clasice masculine. Sunt acea specie de pantaloni pe care o vei intalni in modele imprimate in carouri, “bradulet” (herringbone) sau carouri mari. Ii consider cel mai chic exemplar de sezon intre pantaloni. Sunt mai greu de asortat unei tinute ce incumba piese clasice masculine, dar aduc o nota de inedit acestora. Cautati pe eticheta specificatia heavy weight wool sau cashmere.

Sfatul meu este ca la momentul achizitionarii acestora sa incerci sa alegi modele de pantaloni cu manseta in partea de jos. Se potrivesc de minune cu ghete barbatesti de toate genurile si formele. In plus, apa sau noroiul vor patrunde mai greu pana la soseta, iar vantul va ridica mai putin pantalonul de pe sireturi spre a-l flutura. Cat sa aiba mansetele? Cu cat esti mai inalt, cu atat manseta ar trebui sa respecte proportiile – se pleaca de la 2 cm si se poate ajune la 4, 5 cm.