Am injurat astazi de toti dracii cand am alunecat a nu stiu cata oara pe marmura rece si tacuta a holurilor tribunalului. Daca ma gandesc mai bine, atunci cand am vrut sa fac stanga, am semanat de departe cu un original muscle car american: neintrecuta in linie dreapta, dar care ia curbele numai pe o traiectorie de ea stiuta. Si m-am gandit, ca un Arhimede scufundat in apa, unde gresesc. M-am uitat la picioare. Eroarea era absolut vizibila. Evrika! Purtam pantofi cu talpa din piele – de acolo si derapajul. Astazi, in mediu ce implica marmura sau orice suprafata lucioasa pe care se paseste, imi trebuiau pantofii cu talpa din cauciuc.

Din randurile din spate se vor ridica vocile ce vor perora ca talpa din piele este singura care se preteaza tinutelor formale sau tinutelor business – absolut adevarat. Votez pentru. Dar, astazi chiar nu eram intr-una dintre acele ipostaze super-formale sau business: purtam o pereche de pantaloni din lana, crem si un blazer bleumarin – adica un semi-costum. Tinuta exprima eleganta, decenta in virtutea accesoriilor: butonii, cravata, dar chiar nu era nevoie de pantofii cu talpa din piele.

Se potriveau foarte bine cei cu talpa din cauciuc. Sau si mai bine, cei ai fabricantilor atat de isteti incat se gandesc la avocatii care circula pe holurile tribunalelor sau la chirurgii care alearga pe culoarele spitalului catre o urgenta si imbraca talpile din piele cu un strat protector din cauciuc. Este adevarat, asa cum sustineam, ca nu se pot purta pantofi cu talpa din cauciuc alaturi de un black tie sau white tie. Dar in oricare din zilele ploiaose ce vor veni, ti-i recomand cu mare caldura pe cei cu talpa din cauciuc.

Sa nu uiti sa verifici la momentul achizitiei talpa din piele a pantofilor: in primul rand, pielea folosita pentru talpa este una mult mai groasa, mai rugoasa si bine preparata decat cea de la nivelul fetelor pantofului. E firesc sa fie asa – trebuie sa reziste prin pozitionarea sa la socuri, intemperii, actiuni mecanice.

In mod normal, ar trebui sa achizitionezi pantofi cu talpa din piele cusuta, iar nu lipita de pantof. E mult mai trainica si mult mai aspectuoasa. Talpa cusuta a pantofului poate fi inlocuita pe parcursul vietii pantofului de un numar de ori, avand costuri aferente, piperate pe alocuri. Talpa din piele lipita e mai greu de intretinut si odata distrusa afecteaza insusi pantoful – il deformeaza, il altereaza.

Pe de alta parte, talpa din cauciuc are caracteristici benefice pentru purtator: pantoful este mai usor (ca si greutate, talpa este usor de inlocuit la preturi de nimic, elasticitatea pantofului ca intreg e una sporita). Singurul minus major il reprezinta faptul ca nu pot fi asociate decat tinutelor casual si smart casual.

Legenda spune ca talpa din cauciuc a fost inventata de catre cataratorul italian Vitale Bramani, in 1936, influentat fiind in inventia sa de catre profilul cauciucurilor Pirelli din acea perioada. Talpa din cauciuc a fost desenata si produsa initial de inventatorul sau tocmai pentru a ajuta pantoful in motricitatea sa si in priza pe care acesta o face la nivelul solului. Efectul imediat era o “tractiune” imbunatatita. Astazi, compania Vibram este liderul incontestabil de piata in domeniul producerii feluritelor tipuri de talpi din cauciuc: de la pantofii urbani pana la incaltarile militare pentru conditii speciale.

Daca ii vei recita povestea talpilor din cauciuc pretabile pantofilor, fara sa aduci aminte de variantele slim, din piele, un italian sigur te va injura. La capatul opus, daca excluzi din start din ecuatie, pantofi cu talpa din cauciuc, un britanic va spune ca esti nebun. Asta fac soarele si ploaia din oameni.

Tu poarta-te ca si cum cei doi de mai sus nu exista. Da, incearca, pe cat posibil sa adaptezi tinutelor formale pantofi cu talpa din piele, dar nu-ti refuza placerea si comoditatea purtarii unor pantofi cu talpa din cauciuc.