Problema e veche. Si persista: lipsa umeraselor adecvate din garderoba noastra. Rezultatul? Dezastruos. Mai ales la fiecare inceput de sezon rece – umerii jachetelor, pardesielor si sacourilor din materiale mai groase sunt deja deformate. Ireparabil.

Arata ciudat, din orice punct ai privi. Si numai pentru simplul fapt ca nu au stat pe umerase adecvate.

In mod normal, pornind de la consistente groase spre subtiri, ar trebui sa posedam urmatoarele feluri de umerase:
1. Modelul special creat pentru pardesie, paltoane si jachete de orice fel – late, rotunjite la capete si arcuite usor in jos, intru sprijinirea greutatii ce atarna de acestea.

Cat de late? Cam cat de lati sunt umerii. Mai putin inseamna aparitia deformatiilor mai sus amintite. Mai mult, inseamna fortarea materialului si deformarea cusaturii mancilor in partea exterioara.

2. Modelul special creat pentru costum – seamana, spre identitate cu primul model in partea sa superioara, dar are adaugat din constructie un suport pentru pantaloni, sub forma unei bare subtiri, rotunjite.

3. Modelul special creat pentru pantaloni – aici “special creat” e putin fortat. Pentru pantaloni se

poate folosi modelul cu suport dar cu real succes si cel sub forma de clema cu arc (mai rar intalnit la noi),

dar si cel cu doua cleme.

Pentru ultimele doua situatii, pantalonii se prind de partea lor inferioara si stau linistiti in garderoba “cu capul in jos”.
4. Modelul special creat pentru pulovere si camasi – nu e atat de gros in sectiune, insa prezinta aceleasi rotunjimi la capetele sale, permitand culisarea eleganta a materialului pe acesta, fara a-l deforma.

Incearca pe cat posibil sa achizitionezi umerase din lemn. Si cel putin pentru mirosul pe care aceste umerase il vor degaja in sifonier sau garderoba. O garderoba plina de umerase din lemn arata mult mai bine.

Inainte

Dupa

Pe de alta parte, evita achiztionarea umeraselor din lemn nefinisat corespunzator (materialele risca sa se agate si sa se distruga in timp), din plastic (unii vorbesc de un anumit grad de toxicitate) sau si mai rau, din sarma. Incearca pe viitor ca, atunci cand hainele ajung acasa de la curatatorie, sa le scoti de pe umerasele de sarma specifice curatatoriilor si sa le asezi ordonat pe umerase adecvate.
Cat despre mine, imi place sa privesc vechiul stander reconditionat pe care l-am adus dintr-un oras indepartat, in una dintre calatorii. Ma relaxeaza imaginea lui. Si doar pentru ca imi aduce aminte de alte vremuri cu domni, doamne si domnite.