Haina aceasta minunata, groasa, calduroasa, ii imbraca pe marinari de peste trei secole, asa cam de la 1700. Pana acum a tacut si a tinut de frig. Astazi o scoatem la rampa: pea coat.

Numele ii vine de la materialul din care era croita originar si care suna in limba daneza “pij”. Pijul era un soi de lana groasa, tesuta special pentru acest model. Marina daneza, foarte multumita de caldura oferita, a imprumutat din stilul ei, undeva spre inceputurile secolului XVIII si marinei britanice, modelul descris.

Fara sa faca mare caz din acest lucru, marinarii britanici au calatorit si calatoresc si astazi insotiti de un pea coat. Americanii l-au impus si ei ca tinuta standard pentru ofiterii din marina, dar cu modelul pe negru.

a sa ne descurcam mai usor si sa o recunoastem mai repede, iti voi spune ca e o haina scurta, din lana groasa, cu o captuseala pe masura, la doua randuri de nasturi. Posterior prezinta o fanta, pentru asigurarea unei mai bune dinamici a miscarii corpului.  Are doua buzunare mari in partile laterale, ce pot fi ingropate sau aplicate, de obicei fara clapeta.

Culoarea ce o defineste, ca model, este un blue navy, acel albastru destul de inchis, incat sa-ti aduca aminte de culoarea marii in larg.

Regula a fost si este incalcata de multi designeri.
S-a trecut de la albastru la alb

si de la nuante de maron

la negru.

Unii au indraznit, folosind motive americane sau indie-pop. S-a ajuns chiar la carouri.

Ce-l face interesant privitorului, este partea frontala, cu reverele sale aplatizate, voluminoase, ce dau greutate intregului ansamblu.

Poti face un exercitiu si observa ca, imbracand un pea coat chiar peste un simplu tricou, intreaga tinuta capata greutate. Nasturii acestui tip de haina au fost la origine, metalici. Nici nu se putea altfel, din moment ce de o buna bucata de vreme, insotita de epoleti, a fost adoptata ca tinuta de punte si de catre ofiterii din marina britanica.
Daca nu ai un exemplar in garderoba, chiar e vremea sa pui mana pe unul.

Chiar daca aceasta inseamna sa intrii in multele locatii, unde armata daneza sau austriaca vinde civililor din surplusul lor. Te va surprinde calitatea materialului. Odata achizitionata, in cazul unei intretineri adecvate, te va insoti o viata.
Ce trebuie sa urmaresti atunci cand alegi un pea coat?
In primul rand, culoarea. Sa fie mata, uni, navy blue sau nuante de gen. Poti si un exemplar gri, cu model herringbone.

Pentru inceput, evita inovatia in acest domeniu. Alege un model clasic.Verifica amplitudinea gulerului, prin simpla sa ridicare. E croit special, destul de inalt, pentru a te apara de vreme nefavorabila. Atentie la nasturi – ar trebui sa fie bine ancorati in material. Manecile au, de obicei, o chinga de ajustare, terminata cu un nasture. Daca lipseste, nu e o problema. Depinde de model. Captuseala ar trebui sa fie destul de groasa, astfel incat, la momentul purtarii, sa nu resimti temperaturi externe.

Verifica lungimea. Un pea coat in varianta clasica, e o jacheta destul de scurta.
Daca esti mai mic de inaltime, iti e contraindicat sa porti un pea coat mai lung. Nu va face sa arate decat o inaltime si mai mica pentru tine.

Exista si modele cu prindere in talie.
Daca talia ta, la ultima masuratoare, a depasit 100 de centimetri, incearca sa lasi cordonul de prindere liber sau sa eviti modelul. Ai de unde alege.

Purtarea unui pea coat lasa loc imaginatiei cat cuprinde. Poti compune, pe tema lui, cate o melodie in fiecare zi.
Fie ca maine vrei sa fii baiat rau

un clasic printre noi,

un personaj care se pricepe bine la cromatica

sau doar un nevazut,

eu iti propun sa incerci. Ai o saptamana intreaga la dispozitie. Poti veni apoi la control.

Iti las in exploatare o suma de idei despre alaturarea unui pea coat diverselor ipostaze de peste zi: business, smart casual, on the road sau doar pozand. Incearca sa desprinzi elementele cheie din fiecare. Daca esti foarte atent, s-ar putea sa iei note mari la lectia de fata.