A te imbraca corect este un exercitiu zilnic. Sau asa ar trebui. Este ca dusul de dimineata, ca spalatul pe dinti sau ca antrenamentul propriului corp – fara aceste conditii indeplinite ti-e mai greu sa defilezi prin lume, nu? Si apropo de antrenament, aud vorba asta mereu: “eu nu fac de performanta, fac asa, de intretinere”. Serios? As prefera sa stiu despre oameni ca fac totul “de performanta”. Asta cu “de intretinere” este doar o scuza pentru cei slabi sau neadaptati.

Hainele nu sunt facute si create sa-ti fie impuse sau bagate pe gat numai pentru ratiunea de a nu umbla dezgolit. Sau pentru ca “asa este la moda”. Astefel de afirmatii trebuiesc arse in piata publica. Hainele purtate arata conditia ta sociala, statusul tau in ochii celorlalti membri din conventul social. Tocmai din aceasta ratiune ar trebui ca toate demersurile tale in construirea garderobei sau purtarea hainelor sa fie facute la nivel de performanta, iar nu la nivel de intretinere – “lasa, ca merge si asa”.

Nu merge si asa. Nu aici. Nu in Romania. Cu toate particularitatile locale, bune sau mai putin bune, nu ne incadram inca in lumea civilizata ci mai degraba in zona America de Sud. Vorbesc comportamental. De aici si constatarea personala ca verbul “a parea” primeaza in fata verbului “a fi”. Pentru “a parea”, cat de cat, e vorba de excelare in aparitie, in suprafete. Pentru acest fapt, grija la imagine, in acest context specific ar trebui reevaluata. Nu, nu esti in Germania sau SUA unde “hainele nu conteaza”. Esti in Romania. Si aici hainele conteaza.

Daca treci dincolo de simulari si copieri tendinte, vei ajunge prin exercitii de durata la o anumita identificare, prin insasi purtarea si intelegerea corecta a hainelor. Fara aceasta identificare, up-grade-ul social este greu aici. Performanta consta si in a capta atentia celor din jur sau a te remarca in fata celor de la care doresti orice fele de validare – personala sau investitionala.

Am dat doar doua argumente pentru care studiul hainei propriu-zise si imaginii ar trebui sa fie sport national, facut si practicat pe scara larga la nivel de performanta. Iar dezideratul nu este unul egoist care priveste pasiunea subsemnatului sau doza de informatii lasate aici, pe aceasta platforma, spre uzitare publica. Ideea face referire la barbati pedanti, imbracati corect si avand constiinta propriei imagini. Si numai pentru infrumusetare popor. Spun ca nu e o idee rea.