Uniforma militara a facut mereu sa se intoarca capetele. Pentru ca ei sunt eroii, luptatorii. Asta in legendele poporului. Unii, activi sau veterani, nu cred ca au inteles nici astazi de ce au luptat. Dar istoria califica astfel de situatii, iar nu noi.

Uniformele s-au intors acasa de pe front. Nu au mai fost predate la garnizoana. Erau din lana groasa, vatuite pe interior si tineau de frig. Asta, pe la noi. Prin alte parti, regimentele de garda sau ofiterii din marina au pastrat din vechea uniforma, spre semn de recunoastere, blazerul. De obicei de culoare inchisa ( in varianta sa cea mai  populara navy-blue, cu nasturi de argint sau bronz masiv) a fost peste ani, mai ales dupa cel de-al doilea razboi mondial, o piesa de rezistenta in garderoba masculin.

Astazi facem vorbire insa despre haina de origine militara. Originea e stabilita. Ce o caracterizeaza? Versatilitatea – 3, 4 buzunare, in care poti arunca ce vrei si ce nu vrei, gulerul gen tunica sau cu rever rasfrant, ce se inchide pana sus, bareta din talie pentru unele modele. Concluzie: nu patrunde vantul si chiar nu ti-e frig. Daca vatuiala lipseste, nu insistati cu o military jacket in zilele friguroase de iarna.

Imaginea ar trebui sa fie completata de pantaloni, incaltaminte si accesorii pe masura. Puteti pastra o suma simpla a elementelor sau puteti aduga culori. Stilul military, daca nu este dus la extrem, insemnand imbracaminte din material “camuflaj”, chiar are o nota funky.

Nu uitati ce puneti in picioare. Vorbim de un soldat. Soldatul urban. El paseste apasat hotarat, gata de conflict. Picioarele incaltate adecvat, dau nota de varf a stilului. Asa ca nu evitati, sub nici o forma bocancii. Daca gama de haine de acest gen acopera cromatic kaki-urile, in toate nuantele, puteti apela cu incredere la bocanci cu tenta soldateasca pe negru sau maron.

In cealalta extrema, armata si insemnele ei sunt purtate in semn de afront fata de tot ce inseamna statutar, sablonar, obedient. Si ii respectam si pe ei.

Elemente de identificare ale hainei militare si-au facut usor loc atat in zona camasilor cat si a puloverelor. Nu fac parte din categoria de elemente formale ale garderobei, dar pot fi purtate fara probleme in week-end sau la partidele de vanatoare si pescuit.