Povestea porneste de la Colegiul Eton, cam pe la mijlocul secolului XIX. Acolo, pentru a se diferentia de restul comunitatii, scolarii colegiului purtau ca semn distinctiv acest tip de guler la camasa.
Mai tarziu, a fost preluat si de catre domnii din zona colegiului, iar mai apoi de intreaga populatie masculina a continentului, facand de ani buni parte din garderoba noastra.

Fara putinta de tagada, pentru acele vremuri a fost o prima manifestare a eternului “wanna be” – tanarul sau domnul in toata firea ce purta semnul distinctiv al colegiului, fara a fi membru cu drepturi depline, dar care se inchipuia ca apartenent al elitei. Au avut si ei perdantii lor.
Sa lasam deoparte conventul social si greselile sale inerente si sa spunem ca acest tip de guler cere un anumit tip de fizionomie, respectiv o fata prelunga, mai degraba smeada decat bine conturata, cu oase subtiri si trasaturi fine.

Dat fiind ingustimea gulerului, nu il voi atasa nicicand unei fete rotunde sau unu personaj cu maxilare proeminente. Pur si simplu nu fac casa buna. Din punct de vedere vestimentar e tratat ca o ciudatenie, undeva la limita modei masculine. Exegetii in domeniu l-au readus in prim plan in ultimii ani si l-au incadrat cu succes in imaginile patrulande pe cat walk.

Gulerul cu varfuri rotunjite face parte din gama de detalii vestimentare ce iti cad cu tronc sau pe care nu le inghiti de la exact prima vizionare. Alegerea ultima ramane a ta, purtatorul de camasa.
Daca optezi pentru o camasa cu astfel de guler facuta pe masura, precizeaza-i croitorului sa pastreze proportiile fetei cu cele ale dimensiunii gulerului.

Iar daca asortezi si o cravata pe masura, incearca sa efectuezi un nod nu foarte voluminos, iar acesta sa fie pozitionat exact central. Desi nu sunt adeptul cravatelor inguste, in acest caz iti recomand o astfel de cravata. Si doar in conditiile in care corpul tau are o astfel de alura.

Pentru a iesi din anonimat, trebuie sa indraznesti. Iar in aceasta speta, iesirea din anonimat o aduce un simplu ac de siguranta ce prinde varfurile gulerului, spre o fixare si mai adecvata a cravatei purtate.

Da, acest tip de guler de camasa e pretabil alaturi de costum, aducand o nota distinctiva intregului ansamblu si invocand vremuri, parca, interbelice. Nu pot sustine ca sunt un fan declarat al modelului in discutie, dar ii apreciez pe cei ce stiu sa-l etaleze cu stil: Lagerfeld.

Sa fim deschisi si sa acceptam faptul ca un guler inalt va face intotdeauna nota distinctiva in raport cu ternele camasi zarite zi de zi. Da, avem si varianta de guler rotund cu prindere cu nasturi – button down round collar. Si nu e de trecut pe langa acest model.

Nu e musai sa alaturi acest gen de camasa unui sacou sau unui costum. Sta foarte bine si pe sub un pulover. Lasa-i manecile la vedere si pastreaza cravata.

Ai de unde alege. Exereseaza si transmite-mi semnalele celor dimprejur. Cred ca vor fi de bun augur.