Am fost rugat, intr-o serie de mail-uri, sa explic diferentele majore intre sacoul sport, blazer si sacoul costumului barbatesc clasic.

Vom incepe de sus in jos, dat fiind ca sacoul costumului clasic este intrebuintat pe scara larga de majoritatea barbatilor. Sacoul de acest gen va fi intotdeauna inobilat de materia prima din care este croit, va sugera eticheta, eleganta, rafinament prin liniile drepte, cusaturile ingrijite, forma reverelor sau micile detalii ce tin de culoarea atei ce tivuieste butonierele, materialul din captuseala, dungile ce se succed elegant, in ordine, la cusatura umarului, forma buzunarelor.

Un sacou, parte componenta a costumului clasic, va fi intotdeauna o idee mai scurt decat cel sport, corespondent al aceleiasi marimi. Incearca, astfel, sa sublinieze prestanta purtatorului. Sa nu uiti nici un moment ca materialul sacoului este acelasi cu materialul pantalonului, respectiv al vestei, daca vorbim de un costum compus din trei piese.

Iar daca e sa alegem dintre cele trei genuri de sacou legati la ochi, sa retii faptul ca un costum va fi cusut intotdeauna in cele mai fine materiale, ce includ lana, mohair sau matase, iar pretiozitatea materialului compozit este un alt reper in recunoasterea acestuia.

Daca peste ocean termenul blazer defineste orice are, din croiala, revere si maneci si e purtat langa o pereche de pantaloni cusuti din alt material, in Europa termenul ramane cel uzitat corec,t relativ la imaginea ce ii este asociata: haina barbateasca, de principiu bleumarin inchis, cu buzunare aplicate, cusuta la un rand sau doua, cu nasturi metalici – aurii sau argintii. Care, intr-adevar poate suporta langa el cam toate genurile de modele de pantalon. In ultimul timp, dat fiind ca granita dintre blazer si sacoul sport s-a subtiat considerabil, iat internationalizarea termenilor din domeniul textil este un fapt cert, vei intalni sub aceasta titulatura, pe rafturile din Bucuresti sau din orice alta capitala, sacouri in nuante de verde inchis, visina putreda, rosu, ivoire sau chiar negru. Intr-un final, printre putinele repere foarte vizibile ale unui blazer original, raman nasturii metalici. Te poti orienta doar dupa ei.

Blazer-ului i-am alocat scrieri detaliate si l-am retinut, la momentul predarii subiectului, ca unul dintre cele mai versatile elemente specifice vestimentatiei masculine. Daca celelalte doua clase de sacouri lipsesc cu desavarsire din garderoba ta, blazerul te va salva intotdeauna, fie ca e alaturat unei perechi clasice de blugi, fie unui pantalon din reiat, tweed, varii stofe sau tercoturi. Originile blazerului raman in continuare certificate in zona uniformei militare britanice, cu evadarea sa in viata civila, sub forma pe care o cunoastem astazi cu totii.

Despre sacoul sport, parerile si discutiile sunt mult mai vaste si impartite pe categorii. Cele mai multe dintre ele tind sa-i sugereze originea in jacheta costumului din tweed, specific zonei rurale britanice. Peste vremuri, oricare ar fi celelalte pareri enuntate in cauza, acela ce va incerca sa deseneze un nou model de sacou sport va incerca, cel putin sa sugereze, fie prin textura, fie prin desenul imprimeulului, apartenenta sa la tinuturile mai sus invocate.

Daca la capitolul blazer britanicii isi proclama suprematia pe toata linia, la domeniul “sacou sport”, desi tot britanicii, asa cum sustineam sunt parintii, italienii i-au dat note superioare de eleganta si atitudine de-a lungul vremii. Sacoul sport actual, in carouri sau dungi, din lana, mohair sau bumbac si in, pe perioada verii, e nelipsit din tinuta europeanului, fie el francez, italian sau german. E haina ce individualizeaza, poate, cel mai bine, tinuta fiecaruia. Pentru doamna de langa tine, ce isi sprijina bratul pe bratul tau, atingerea moale a materialului o va face sigur sa isi plece capul pe umarul tau.

Daca ar fi sa citez vorbele unui croitor de peste Ocean, cele trei genuri de sacouri specific barbatesti ar putea incapea in urmatoarele cuvinte: “….sports coat may be more than one color and compliments rather than matches a pair of pants; blazers are a solid color and compliment rather than match a pair of pants, and a suit jacket matches a pair of pants. Finally, a suit jacket will always be made of the finer stuff, i.e., worsted wool, and smooth to the touch.”