Cine se imbraca cel mai bine? Chiar este o intrebare recurenta. Iar raspunsurile sunt dintre cele mai diverse: avocatii, “cei bogati”, “cei ajunsi”, dandy, aristocratii, capetele regale, artistii, etc. Din cand in cand se nominalizeaza: George Clooney, Tom Ford, Brad Pitt. Clar este subiect de dezbatere in revistele glamour sau la rubrica “bine si prost imbracati”.

Raspunsul, in acceptiunea mea, este unul mult mai simplu si evident: escrocii. A nu se interpreta cu sensul din DEX – pungas, sarlatan, ci cu un sens mult mai extins si nu peiorativ. Caci exista pe lumea asta, draga cititorule, aceasta specie nobila de cand lumea si pamantul. Nobil in sensul in care acest gen de barbat cumuleaza experiente, practici, abilitati, conduite si amintiri pe care le strang pe parcursul unei vieti 10 barbati. Nu-l privi cu ochi de roman educat de mama crestina care-ti spune ca daca ai intalni asa ceva ar trebui sa fugi de el, sa-l eviti ca este ceva rau, daunator pentru tine. Intoarce pe dos preceptele cresterii de acasa si supravietuirea ta va fi la cote superioare. Caci educatia de acasa nu te tine in viata.

Revenind la subiect, daca ai dat in viata aceasta peste un profil de gen, aseaza-te pe scaunul din colt, taci si noteaza: vestimentatie, atitudine, gesturi, verb, zambet, parfum. Aceste intalniri sunt rare – escrocii de talie internationala sunt barbati discreti, foarte discreti. Spre acoperire, au de cele mai multe ori deghizari pe un fundal ce tine de inalta aristocratie – prin mariaje aranjate, de diplomatie – pasaportul diplomatic si legaturile din acest domeniu permit o mai libera circulatie sau, pur si simplu, membru in institutii de rang inalt, cu acoperire globala: ONU, UNICEF, etc.

Mai mult, un escroc nu se insoteste de oaresice femei – sunt excluse din start intretinutele, botoasele, cele care atarna de portofelele barbatilor – desi barbatul plateste mereu, nu au la ele echivalentul cinei servite sau in genere, femeile fara soarta, ocupatie, meserie. Acestea intra la consumabile – sunt facturabile la sfarsit de luna alaturi de hartia igienica, tonerul de imprimanta sau carburant. Femeia unui escroc de renume are un nume al ei, dobandit sau mostenit, iar nu o reputatie. Notorietatea ei se bazeaza pe orice alte precepte si conditii decat numarul de paturi sau parcari vizitate.

Lectia primita de la un astfel de barbat iti va lasa urme adanci. Vei intelege, printre altele ca in vreme de pace, intr-o economie lineara, cand toate sunt la locul lor, este pace, liniste, gesturile sunt unele alese, barbatul zace, este aproape mort, infruntarile fiind inexistente. Pe cand, in vreme de razboi, de conflict, cei cu testosteronul la nivel superior ies in fata si conduc masele. Si cine crezi ca o sa faca gestul acesta? Seful tau formal din corporatie, cu umerii cei mici si cazuti, cu burta peste curea, cu o nevasta pisaloaga, frustrat si plin de speranta de “a evolua in cariera”? Sigur nu. La prima stire despre un posibil conflict se va ascunde. Cei care au sadit in ei preceptele supravieturiii – iar aici escrocii sunt la rang de alesi – vor conduce masele catre lumina. Nu politrucii, nu inchipuitii, nu neterminatii si in mod sigur nu obedientii.

In plus, ideea ca a respecta reguli duce la acumulare sau bunastare este o idee absolut gresita aici sau oriunde in lume. Un escroc iti va preda in primul rand lectia elegantei vestimentare, caci el, escrocul trebuie sa fie oricand pregatit pentru orice situatie. Iar adaptabilitatea sa este la cote superioare. Asta nu presupune, cum ar gandi rauvoitorii, furt, talharie, delapidare, ci dimpotriva o cunoastere cat mai in amanunt a sistemului in tot gradul lui superior de retard organizatoric si legal, tocmai pentru a face slalom catre propriile interese.

Iar asta tine, asa cum spuneam de nenumarate ori, de reputatie. Aceasta se construieste intr-o tara cum e Romania (mai degraba specifica ca manifestare sociala Americii de Sud decat Europei) pe verbul “a parea”, nu “a fi”. A parea, iar nu a fi este lege. Nu stii inca ce sa porti la un garden-party unde vin capete regale? Sau ai afisate in fata ochilor zeci de posibilitati de business? Pacat. Inca un tren pierdut. Nu sunt prea multe pe lumea asta.

Concluzionand: du-te in lume si urmareste-ti propriile interese. Nu baga in seama niciodata, dar niciodata “trebuie sa” venita de la un superior sau altul. Odata ce ai spus da, asa vei ramane in constiinta lor. Si cu asta tocmai ti-ai pecetluit sclavia. Urmareste-ti miza. Este o miza pe masa? Nu? Atunci esti la masa gresita. Lasa deoparte preceptele care spun sa fii cuminte si sa stai in banca ta, cu obligatia subsecventa de a intemeia o familie, de a face copii si de a avea o cariera stralucita. Fuck that! Ridica fruntea si uitat-te in oglinda. Ocupa-te de tine evadand din sablonarul zilnic si indreptat-te catre interesul tau. Doar al tau. Cauta si cunoaste astazi un escroc. Atentie, nu local – cei de pe la noi sunt glume proaste – unul international.