Iata, sarbatorile. In fiecare an spre casa, spre parinti, spre locurile unde am baut apa prima data. Iar acest drum inapoi, mereu spre radacini, nu trebuie sa fie un proces de stil, ci doar unul care tine de latura practica a calatoriilor. Adica, nu stiu la tine, dar cat timp petreci pe acasa intr-o perpetua hranire a trupului, peste masura de fiecare data, cu aceleasi figuri din liceu peste care au trecut 20 ani dar care au ramas aceiasi, pana la identitate si fireste, cu aceleasi replici crestine “….da’ cand ai de gand sa te insori / mariti, ca nu mai inteleg nimic din ce se intampla la Bucurestiul ala al vostru maica….ca parca totu-i cu susu-n jos si oamenii-s parca mai neoameni…..”. Nu. serios si eu ii iubesc pe ai mei, din toata inima, dar nu pot reveni asa, cu totul, pret de cateva zile. Poate de cateva ore.

Revenind, ce-ti da voie sa ajungi acasa? Probabil concediul de Pasti. Concediu inseamna ca esti angajat si ca ai ceva masina in leasing si bani de deplasare. Iar munca presupune ca hartiile ti le tii undeva, intr-un recipient ce denota ca ai grija de tine. Si de hartii.

Prima alegere e geanta, ii spun eu, a avocatului junior. Subtire, nu foarte mare, neharsaita prin batalii de tribunal si care poate fi aruncata intr-un colt. Foarte practica, seamana cu geanta de scolar. De ce te miri? Credeai ca odata cu licenta si absolvirea cursurilor universitare vin bani de undeva? As vrea sa redau acum un ras zgomotos…dar ce? Te-au invatat la scoala despre bani? Nu. Te-au invatat sa executi….deci tot scolar ramai pana intelegi viata. E un decor bun la capitolul genti, pentru inceput.

Urmatoarea in lista e genta seniorului. Greoaie, dusa si unsa pe la toate alifiile, e semn ca ai inteles cumva viata, dar nu te-ai putut elibera. Da bine pe sticla, e masiva, da senzatia de autoritate. De purtat daca ai ce spune si cu ce sustine din spate.

In rest, a mai ramas in picioare IT-ul – mintile luminate care fac din online un univers paralel in care ne ducem vietile zi de zi. Si zi de zi, baietii de gen, tocmai prin utilitatea lor sociala. imi castiga respectul. Iata o geanta pentru ei si pentru laptop-urile lor pline de magie.

Pentru cele trei categorii ce se regasesc in randurile de mai sus, dar si pentru noi toti, scurta calatorie “la mama” sau “acasa” de sarbatori presupune un duffle bag (48 hours bag) – nu este altceva decat ceea ce-i spune numele – o geanta pentru calatorii scurte, de peste week-end.

Si mai este ceva ce imi place mult de cand mi-a intrat in vizor – o geanta supra-dimensionata in care chiar incap toate. Pentru ca uneori chiar ma grabesc si nu vreau sa stau sa mi le aranjez in ordinea cuvenita.

Am sa fac in asa fel ca peste o luna de acum incolo sa le gasiti intr-un singur loc, acolo unde voi fi si eu, la adresa noului magazin, ca sa povestim despre fiecare in parte. Sarbatori fericite!….atat cat a mai ramas din ele.