Ceea ce constat imprejur, la capitolul sacouri barbatesti este, in mare: “prea lung”, “prea scurt”, “prea larg”, prea….”. Nu prea vad sacouri care “sa cada” pe corpul barbatilor. Asta, probabil, dintr-un conservatorism mostenit, in care imaginea bunicului sau a tatalui cu un sacou cu doua numere mai mari, “ca sa ajunga si la anul, poate ma ingras”, va dainui si peste vremuri.

Ca sa scapam de racilele trecutului, avem nevoie de un manechin in forma unei statui antice pe care astazi vom face laborator. Se ia o statuie clasica, cu proportii corecte si se observa atent linia taliei, a umerilor si lungimea bratelor. In functie de aceste trei elemente va trebui sa introducem in eprubeta urmatoarele substante in masura lor corecta.

Talia. In principiu, talia sacoului este subliniata de catre nasturele care se inchide: pentru sacoul cu trei nasturi, inchiderea este data de catre nasturele central, la sacoul cu doi nasturi, inchiderea o da nasturele de sus. Plasarea acestora in verticala sacoului este un element vital. Ca sa stii unde se plaseaza nasturele specificat, ai nevoie de o informatie importanta: unde este situata talia? Zona este plasata la o palma deasupra ombilicului. Da, acolo este zona in care ar trebui sa se intalneasca cele doua parti ale sacoului tau. Cu cat inchiderea nasturelui se face mai sus, cu atat linia sacoului, dupa inchidere, va ramane una mai lunga si mai puternica.

Daca vei incerca un sacou de pe rafturile retailer-ilor in domeniu, vei constata ca modelele actuale au acest nasture, de sus, cusut inalt, chiar aproape de nivelul sternului. Daca esti un perosnaj anti-sportiv, cu putine spre foarte putine kilograme, longilin, foarte smead, esti clientul perfect pentru astfel de modele: umerii tai ingusti vor fi supliniti de talia inalta a sacoului ce iti va da volum. Pentru cei mai bine claditi sau corpolenti dintre noi, modelul de sacou cu talie inalta nu ne avantajeaza. Dimpotriva, va trebui sa ramanem in continuare la inchiderea o idee mai jos, spre a sublinia “V”-ul amplu format de revere spre a castiga in verticala. Asta nu inseamna ca un tip corpolent isi va inchide sacoul in varful protuberantei frontale, ci, mai degraba, deasupra ei

Lungimea. Regula generala in materie spune ca partea din spate a sacoului ar trebui sa acopere cu succes zona feselor. In mod exceptional, lungimea poate fi o idee mai mare, dar in acest caz trebuie sa fii atent sa nu lasi picioarele sa para mai scurte. Lungimea sacoului o mai poti verifica si prin prinderea partii inferioare a acestuia cu sectiunea dintre ultimele doua falange ale degetelor, flexate in sus: partea de jos a sacoului ar trebui sa se opreasca in zona flexiei precizate.

Daca tii neaparat sa-ti alungesti imaginea cu un sacou de o lungime mai mare, acesta ar trebui sa se apropie mai mult de corp, cu cat este mai lung. Spune-i asta croitorului tau. In plus, roaga-l pe acesta sa-ti deschida, printr-o noua decupatura in zona frontala a poalelor sacoului, “V”-ul format de flancurile inferioare ale acestuia. Concavitatea accentuata, pusa cap la cap cu zona de cambrare exterioara din zona taliei va puncta castigator forma de clepsidra. Sigur vei scapa astfel de cel putin 5 kg. Macar vizual.

Umerii. Ca si celelalte linii si zone de imbinare ale sacoului, umerii sacoului, ca forma, sunt influentati de stiluri si trenduri. In principiu, umerii sacoului ar trebui sa urmeze in mod natural linia umerilor tai. Niste umerii prea stramti sau prea largi ar putea darama intr-o secunda intreaga linie eleganta a unui sacou.

Umerii sacoului, in cazul unui sacou cu umeri cu intaritura, ar trebui sa ii simti undeva la 30-50 mm de umarul tau. Cu cat materialul din care este cusut sacoul este mai moale (ca in cazul sacourilor nestructurate), cu atat materialul ar trebui sa fie simtit de purtator si mai aproape de umar, fara a exagera – imbracamintea barbateasca are nevoie de zone de volum. Sacoul nu ar trebui confundat cu un tricou, asa cum o serie larga de trendinezi locali sau de aiurea propovaduiesc vizual. Barbatii poarta sacouri pe masura lor, femeile le poarta stranse pe corp.

Sacourile cu intaritura la umeri (“padded shoulder”) si-au facut veacul in anii ’30-’40, cu un reviriment puternic in anii ’70-’80, facandu-i pe purtatorii lor sa para “mari si tari”. Astazi linia umarului sacoului este una mult mai naturala, mai aproape de corp. Care ar fi primul semn ca umarul nu sta asa cum trebuie? Incretiturile din zona spatelui si a manecii care sta sa se rupa sau materialul sta mult sub linia umarului.

Un umar intarit al unui sacou business te va pune intr-o lumina favorabila, puternica, te va scoate in evidenta – bun de folosit in mediul de afaceri, negocieri, tranzactii, semnari contracte. Pe de alta parte, un umar “moale” al unui sacou nestructurat va sublinia relaxarea, detasarea purtatorului si duce cu gandul la activitatile din afara biroului.

Acestea sunt trei puncte la care este bine sa fii atent in momentul in care imbraci un sacou, trei puncte pe care cred ca le-ai ignorat pana astazi. Nu de alta, dar chiar vreau sa arati bine in fiecare zi!